Asitli Gıdalardan Sonra Hemen Dişlerinizi Fırçalamayın!

Dişlerinizde sıcağa-soğuğa, tatlı veya ekşi gıdalara, diş fırçalamaya karşı keskin ve derin bir ağrı hissediyorsanız diş hassasiyetiniz var demektir.

Asitli Gıdalardan Sonra Hemen Dişlerinizi Fırçalamayın!
  Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu , diş hassasiyetine karşı diş fırçanızı doğru seçmenizi , pütürsüz diş macunu kullanmanızı ve en önemlisi de asitli içeceklerden sonra en az yarım saat dişlerinizi fırçalamamanızı öneriyor .

Diş hassasiyetine sebep olan etkenler nelerdir? - Sert diş fırçalama ( Bu şekilde diş fırçalama zamanla diş minesini aşındırır . ) - Diş eti çekilmesi - Diş eti hastalığı ( Şiş ve apseli diş etleri de diş hassasiyetine sebep olur . ) - Diş gıcırdatma - Diş taşı ( Dişlerdeki plak birikimi de hassasiyete yol açan etkenler arasında yer alır . ) - Kırık dişler - Kola , gazoz gibi içecekler ve bol miktarda asit içeren gıdalar - Asitli meyveler ( Greyfurt , portakal , limon gibi ) Diş hassasiyetine karşı evde neler yapabilir? Dişlerde hassasiyete karşı evde başvurabileceğimiz pratik bazı yöntemler vardır . Öncelikle ağız hijyenine özen gösterilmelidir . Ağız hijyeni için dişler ve ağzın her noktası dikkatlice temizlenmelidir . Diş fırçalarken , yumuşak kıllı fırça kullanılabilir . Bu şekilde dişin sert tabakalarına daha az zarar verilmiş olur .

Öğün aralarında asitli yiyecekler yerine şekersiz sütlü gıdalar tüketilebilir . Örneğin kola yerine ayran içilebilir

Ayrıca florlu diş bakım ürünleri kullanılabilir . Hassas dişler için hazırlanmış özel macunlar tercih edilebilir . Çok sıcak ve çok soğuk gıdalardan , bunları art arda tüketmekten özellikle kaçınılmalıdır . Asitli gıdaları tükettikten en az yarım saat sonra dişleri fırçalamaktan kaçınılmalıdır .

Tedavi olarak neler uygulanabilir? Açığa çıkmış olan ve hassasiyete sebep olabilecek kök yüzeylerini izole edebilir . Floridli verniklerle kök yüzeylerini iyileştirebilir . Ayrıca , hassasiyet probleminize çözüm için dişin eksilen tabakalarının yerine dolgu maddeleriyle yenileme yapabilir .
Kaynak: İHA