Erzurum`da Sertifikalı Kadın Çiftçi Kadın Sayısı Artıyor

Palandöken Kaymakamlığı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından Dereboğazı köyünde düzenlenen `Hayvancılık ve Girişimcilikte Kadın Çiftçi Eğitimi` kursunu tamamlayan 33 kadın çiftçiye törenle sertifikaları verildi.

Başarılı kadın çiftçilerden 7`sine ise çekişle süt sağım makinesi hediye edildi.

Palandöken Kaymakamlığı kadın çiftçilerin eğitimi için atağa geçti. Kaymakam Şenol Esmer ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`nün hazırlayıp, KUDAKA`ya sunduğu proje yaklaşık 65 bin TL bütçeye sahip. Proje kapsamında kadın çiftçilerin modern çiftçilik, hayvancılık ve pazarlama yöntemleri konusunda teorik ve uygulamalı eğitime tabi tutuldu. 33 kadın çiftçiye 7 hafta süre ile veterinerlik fakültesi öğretim üyeleri ve alanında uzman pazarlamacılar tarafından kurs verildi. Kurs sonunda köy ilköğretim okulu bahçesinde sertifika töreni düzenlendi. Kadın çiftçilere protokol tarafından sertifikaları verildi. Ardından da çekilişle başarılı 7 kursiyere süt sağım makinesi hediye edildi.


"KADINI EĞİTİMLİ TOPLUMLAR KALKINIR"
Palandöken Kaymakamı Şenol Esmer, eğitime büyük önem verdiklerini söyledi. Erzurum genelindeki 5 köyde, `Hayvancılık ve Girişimcilikte Kadın Çiftçi Eğitimi` projesini uygulamaya soktuklarını dile getiren Esmer, "Günümüzde her alanda kadını eğitimli toplumlar sosyo- ekonomik alanda kalkınma hamlelerini hızla yerine getiriyor. Geleneksel yöntemlerde hayvancılıkla uğraşan kadınlarımızın modern teknikler ve pazarlama politikalarını öğrenerek aile bütçelerine ve ülke kalkınmasına katkı sağlayacaklarına şüphe yok. Kadın çiftçilerimizin eğitimine önemsiyoruz ve bu alanda yeni kurslar açmayı hedefliyoruz." diye konuştu.


"NEDEN KAZANAMADIĞIMIZI ANLADIK"
Kadın çiftçiler adına konuşan Didem Söylemez ise uzun ve şiddetli kış mevsiminin yaşandığı Erzurum`da çiftçi ve besici olmanın ağır bedelini ödediklerini dile getirdi.
Geleneksel yöntemlerle yaptıkları hayvancılık ve tarımdan ekonomik kazanç elde edemediklerinin altını çizen Söylemez, "Aldığımız eğitimler sonucunda neden topraktan ve hayvancılıktan kazanç elde edemediğimizi anladık. Yanlışlarımızı, eksikliklerimizi gördük. Artık bilimsel, modern ve çağdaş yöntemlerle çiftçilik yapıp hem ailemizin hem de ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunacağız." diye konuştu.


ATLI CİRİT EKİBİ KARŞILADI
Palandöken Kaymakamı Şenol Esmer ve beraberindeki misafirler köy girişinde atlı cirit takımı tarafından karşılandı. Kaymakam Esmer ve davetliler, sertifika töreninin yapılacağı alana kadar cirit atlarının eşliğinde geldi. Sertifika törenine İl Genel Sekreteri Selami Altınok, İl Milli Eğitim Müdürü Abdullah Bilge, İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Altun, Palandöken Müftüsü Mustafa Baytar, Palandöken Milli Eğitim Müdürü Ali Özer, Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdürü Ömer Efe, Hıfzıssıhha Bölge Müdürü Erhan Dudu, İl Genel Meclisi üyesi Yunus Polat ve köylüler de katıldı.