Röntgenin De Sanalını Çıkarttılar

Gelişen teknoloji tıp dünyasına her geçen yeni kolaylıklar sağlıyor.

Röntgenin De Sanalını Çıkarttılar
Sağlık kurumları teknolojiden sonuna kadar faydalanıyor. Adana`da iki devlet hastanesi gece acil servislerde çekilen tomografi filmlerini İnternet üzerinden anlaştıkları özel firmalara okutuyor. Bu sayede maliyetlerin de son derece düşürülmesi sağlanıyor. Amerika Birleşik Devletlerindeki (ABD) sağlık kuruluşlarının büyük çoğunluğunun uyguladığı ve İnternet üzerinden tomografi röntgeni raporlama sistemi olarak bilinen `sanal röntgencilik` giderek yaygınlaşıyor.

Adana`da Sağlık Bakanlığına bağlı iki hastane gece gelen vakalar için İstanbul`da anlaştığı bir şirket üzerinden tomografi filmlerini okutuyor. Her filmin raporlanması 5,5 ile 6,5 lira arasında ödeme yapılıyor. Adana Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Yağcı, Türkiye`nin en ücra köşesindeki bir hastanede teknisyenler tarafından çekilen tomografi röntgenlerinin İnternet üzerinden birkaç dakikada raporlanabildiğini söylüyor. Yağcı, bu sayede, trafik kazası veya beyin kanaması geçirmiş bir hastaya zaman kaybı olmadan müdahale imkanı doğduğuna dikkat çekiyor.

Başhekimi Mehmet Yağcı, hastalara daha iyi hizmet vermek için 24 saat boyunca aralıksız tomografi çekebildiklerini ifade ediyor. Hastanede 5 uzman radyolog bulunduğunu belirten Yağcı, "Mesai saatinden sonra acil servise gelen acil vakaların tomografileri çekiliyor. Bilgisayar ortamında bu görüntüler, anlaştığımız firmanın radyologlarına gönderiliyor. Gecenin hangi saatinde olursa olsun, bu radyologlar, görüntü ellerine ulaştıktan en geç bir saat içinde o görüntülerin raporunu yazıp aynı bilgisayar ortamında hastaneye gönderiyor. Hastaya bakan doktorlarımız bunu değerlendirip doğru teşhis ve gecikmeden müdahale imkanı buluyor." dedi.

Adana Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Fazıl Yalçın, ABD`deki sağlık kuruluşlarının büyük kısmının maliyetinin ucuz olmasından dolayı çekilen röntgenleri İnternet üzerinden Hindistan`da anlaştıkları uzman radyologlara gönderip rapor ettirdiklerini söyledi. Yalçın, dışarıdaki görüntüleme merkezlerinde 60-70 lirayı bulan fiyatın kendi hastanesine maliyetinin rapor edilmesiyle birlikte 15 ile 25 lira arası olduğunu sözlerine ekledi.