Dalaman’a Litvanyalı Kardeş

Muğla’nın Dalaman ilçesi ile Litvanya’nın Anyksiciai kenti arasında kardeş şehir protokolü imzalandı.

Dalaman’a Litvanyalı Kardeş
Dalaman Belediye Başkanlığı ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odalarının ortak projesi olan Baltık ülkelerinden Muğla’ya daha çok turist gelmesi, belediyelerin kardeş şehir olması, üniversite işbirliğinin sağlanması ve Muğlalı iş adamlarının bu ülkeler ile ticari ilişkilerinin başlatılması amacıyla 2010 yılın Eylül ayında başlatılan görüşmelerden sonra Litvanya’ya giden heyet yurda döndü.Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, Muğla Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Fethiye Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Milas Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Bodrum Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkaya, Ölüdeniz Turizm Geliştirme Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi ve Fethiye Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Selamettin Yılmaz, Dalaman Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Fırat, Dalaman Belediyesi Meclis Üyeleri Mustafa Değirmenci ve Turan Çetin ve Dalaman Belediyesi Zabıta Müdürü Birol Kılınç dan oluşan heyet Anyksiciai ve Dalaman Belediye Başkanlığının “KARDEŞ KENT” protokolünü de imzalayarak, 6 günlük toplantı, görüşme ve ziyaretlerini tamamlayarak geri döndü.Heyetin yaptığı ortak basın açıklamasında ziyaret ile ilgili yapılan değerlendirmede; “İlimizin Belediye Başkanları ve Sanayi ve Ticaret Odaları Yönetim Kurulu Başkanları olarak çeşitli vesilelerle bir araya geldiğimizde; İlimizin turizmden ticarete kadar her alanda yapılan görüşme ve toplantılarda Muğla İlinin hak ettiği yerde olmadığı, iki uluslar arası hava limanına sahip olması yanında Antalya ili ile birlikte Ülkemizin en güzel sahillerine, Avrupa’nın en güzel Yat Parkuruna sahip olması yine tarihi ve kültürel zenginliğe sahip olmasına karşın iç Pazar ve dış pazardan yeterli geliri alamamakta ve hak ettiği seviyeye gelemediği tespitinde hem fikir olunmuştur. Dünyada son dönemde kırız üstüne krizler yaşanmakta ve rekabet alabildiğine kızışmakta ve her gün yeni sorunlar eklenmektedir. Bu nedenle bizlerde yeni arayışlar içinde olmalıyız. Buradan hareketle Avrupa birliğine de dahil olan Baltık ülkeleri düzeyinde ortaklaşa bir çalışma başlatılmış, ilk olarak Litvanya Cumhuriyeti yerel yönetimleri, Sanayi ve Ticaret Konferedosyonları , Üniversiteleri, havalimanı İşletmeleri ve Tur operatörleri nezdinde girişimlerde bulunulmuştur. Öncelikle şunu belertmeliyiz; bu çalışmalarımızın başladığı ilk günlerde Muğla Valisi Fatih Şahin Bey’e Valilik makamında proje hakkında detaylı bir bilgi verilmiş ve kendilerine bir dosya takdim edilmiştir. Vali Şahin proje hakkında çok olumlu görüşler belitmiş, teşekkür etmiş ve her türlü desteğin verileceğini ifade etmiştir. Bu proje ilk günden itibaren Sn. Valimizin destekleri ile yürütülmektedir” denildi.

Lituanya’nın Anyksicai Şehri Belediye Başkanı Sigutis Obelevicius’a misafirperverliği için teşekkür edilen açıklamada, şöyle denildi: “Yapılan toplantıda tanışma sonrası Anaksiciai şehrinin sunum programı, Dalaman Belediye Başkanlığı ve Dalaman tanıtım programı sonunda iki Belediye Başkanı ‘Kardeş Şehir’ protokolünü imzalamışlardır. İmza töreni ardından gerek Dalaman Belediye Başkanlığı, gerekse heyetteki Sanayi ve Ticaret Odaları Yönetim Kurulu Başkanları, Belediye Başkanına ilçeleri ile ilgili broşür ve tanıtım materyalleri ve hediyelerini takdim etmiş ve aynı şekilde Belediye Başkanı tarafından verilen hediyeleri kabul etmişlerdir. Anayksiciai belediye başkanı başkanlığında bir heyet, giden heyetimize çok yararlı bir şehir tanıtım programı sunmuşlar. Ülkenin yaşamı, ticari hayatı, üretim ilişkileri gibi konular başta olmak üzere birçok konuda bilgi sahibi olmamıza olanak tanınmıştır”PROJENİN AMACIAntalya İlinden sonra Ülkemizin ikinci büyük turizm şehri olan Muğla İlinin alt yapı yatırımlarının önemli bir bölümünü tamamlayan Bodrum, Marmaris ve Fethiye ilçelerine rağmen turizm altyapısı henüz tamamlamamış olmakla birlikte hak ettiği turizm gelirlerini de alamayan İlçemizinde bu konuda gelişme kaydetmesi projenin öncelikli amacıdır

Ülkemizin charter operasyonunda üçüncü sırada yer alan Uluslar arası Dalaman Hava Limanı üzerinden Dünyanın farklı ülkelerinden İlçemize turist giriş yapmaktadır. Litvanya’dan 2010 yılında Ülkemize yaklaşık 75.000 turist gelmiş olup, bunun sadece 2.000’i Dalaman Havalimanı üzerinden giriş yapmıştır. Gerek total sayının arttırılması gerek bu payın arttırılması. Dalaman, Milas-Bodrum havalimanı operasyonlarının arttırılması hedeflenerek bu konuda plan ve programlar yapılması temel amaçtır.Son dönemde Hükümetimizin de Litvanya başta olmak üzere Baltık ülkeleri ile ticaretin arttırılması yönündeki çalışmaları da dikkate alınarak bu ülkelerin yerel yönetimleri ile Kardeş Şehir ilişkileri başlatılarak Belediyelerin ortak projeler geliştirmesi, Ticaret ve Sanayi Odalarımız ile bu ülkelerinin Ticari Konfederasyonları işbirliği ile kültürel ve sosyal paylaşımlardan yola çıkılarak gelişen ilişkilerinin giderek turizm başta olmak üzere ticarete uzanması bir diğer önemli amaçtır.Ülkemizin önemli Devlet Üniversiteleri arasında yer alan Muğla Üniversitesi ile Litvanya Üniversitelerinin işbirliğinin sağlanması yine projenin önemli amaçlarındandır. Yaklaşık 1.000 hane , 3.000 kişi kapasite ve 100-150 Milyon Euro yatırım bedelli “Baltık Tatil Köyü” projesinin hedeflenmesi, İlçemize giriş yapan yolcu sayısının artması, İlçemizin Turistik tesis yatırımı kazanımı ve turizm gelirlerinin artması ve örneği az görülen İlkler arasında yer alacak bir proje olması, yaz-kış konaklama ve SPA ve termal merkezler ile sağlık hizmetleri ile sürdürülebilir turizme olanak sağlaması gibi önemli özellikleri ise projenin en çarpıcı amacıdır. Bu projenin realize olması aynı zamanda projenin hedef alanını da genişletecek Estonya ve Letonya da proje kapsamına dahil olabilecektir.
Kaynak: İHA