Çamkese Böceği Yuvasından Çelik Yelek Ve Grip Elbisesi Üretilecek

Ormanlardaki çam ağaçlarına büyük zararlar veren ve mücadele için milyonlarca lira harcanan çamkese böceklerinin, sağlık ve ekonomi alanlarında iki önemli projede kullanılması planlanıyor.

Ormanlardaki çam ağaçlarına büyük zararlar veren ve mücadele için milyonlarca lira harcanan çamkese böceklerinin, sağlık ve ekonomi alanlarında iki önemli projede kullanılması planlanıyor. Çamkeselerin yuvasının etrafını saran örümcek ağına benzer maddeden üretilecek elbiseler grip ve soğuk algınlığından koruyacak, sert kısımlarından da çelik yelek yapılacak.

TÜBİTAK ile Orman Genel Müdürlüğü‘nün ortaklaşa geliştirdiği, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın da desteklediği projelere, tıp fakülteleri de katkı sağlayacak. TÜBİTAK tarafından yapılan araştırmalarda, çamkese böceğiyle mücadele eden orman görevlilerinin, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara yakalanmadığı görüldü. Bundan yola çıkılarak, çamkese yuvalarının etrafındaki pamuksu maddeden giysi üretilmesine karar verildi.

Yuvaların sert olan kısmına dayalı proje ise savunma sanayisini ilgilendiriyor. Ormancıların, kapalı ve çok sert olan çamkese yuvasını açmak için bazen bıçak kullanmasından yola çıkan araştırmacılar, bu maddeden çelik yelek üretimi için düğmeye bastı. Mevcutlara göre daha hafif ve kullanışlı tasarlanan yelekler için ormanlardan numune toplanmaya başladı.