Habur 7.4 Milyar Liralık Ticareti Kaldırmıyor, Irak’A Sınır Kapıları Açılacak

Türkiye ve Irak arasında 2009 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde yeni sınır kapıları kurulması hedefleniyor. İki ülke gümrük yetkilileri, 7.4 milyar doları geçen ticaret hacmi ve 1.6 milyon araç trafiğine tek sınır kapısının yetersiz kaldığı tespit etti.

Türkiye ve Irak arasında 2009 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde yeni sınır kapıları kurulması hedefleniyor. İki ülke gümrük yetkilileri, 7.4 milyar doları geçen ticaret hacmi ve 1.6 milyon araç trafiğine tek sınır kapısının yetersiz kaldığı tespit etti.

“Türkiye – Irak Yeni Hudut Kapıları Ortak Çalışma Grubu”nun ilk toplantısı yapıldı. Toplantıda Habur–İbrahim Halil Kara Hudut Kapıları’nda kapasitenin artırılabilmesi ve mevcut köprülerin yükünün azaltılabilmesi için yeni köprü veya köprülerin inşası konusunda gerekli çalışmaları yürütmek üzere iki ülkenin ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla, bir “Ortak Teknik Komite” kurulması kararlaştırıldı.



1.6 MİLYON ARAÇ TRAFİĞİ

Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyıldız ve Irak Dışişleri Bakanlığı Komşu Ülkelerle İlişkiler Bölüm Başkanı Büyükelçisi Dr. Walid Shıltagh’ın katılımlarıyla Ankara’da yapılan toplantıda, ticaret masaya yatırıldı. Son yıllarda artan ve 2010 yılı itibariyle 7.4 milyar doları geçen dış ticaret hacmi ve 1.6 milyonu aşan araç trafiği karşısında tek bir sınır kapısının yetersiz kaldığı tespitiyle, iki ülke arasında yeni hudut kapılarının açılmasının önemine vurgu yapılmış ve işbirliğinin artırılması hedefinde mutabakata varıldı. Ortak Teknik Komite’de, Türkiye–Irak demiryolu projesi çerçevesinde iki ülke arasında açılması düşünülen tren gümrük kapısının güzergâhının tespitine dönük incelemelerde de bulunmak üzere her iki ülkenin demiryolu inşaatlarından sorumlu birim yetkilileri hazır bulunacak.

Kurulacak Ortak Teknik Komite, Habur – İbrahim Halil Kara Hudut Kapısı’nın batısında açılması planlanan yeni hudut kapıları için müşterek inceleme ve tespitleri rapora bağlayarak değerlendirilmek üzere Ortak Çalışma Grubuna sunacak. Ortak Teknik Komite’nin ilk çalışmalarını Temmuz ayı içerisinde tamamlamasına karar verildi.

Türkiye tarafının Habur – İbrahim Halil Kara Hudut Kapısı’nın doğusunda yeni hudut kapıları açılması önerisine, Irak makamlarınca prensip olarak olumlu yaklaşılmış, konuya ilişkin çalışmalara önümüzdeki dönemde hız verilmesi konusunda mutabakata varıldı.

Toplantıda ayrıca; iki ülke arasında her yıl düzenli ve dönüşümlü olarak “Gümrük İdareleri Başkanları Toplantıları” yapılmasına, Irak’la sınır kapılarında beklemeleri önlemeye yönelik gerekli tedbirlerin alınmasına, Gümrük Müsteşarlığı’nca Irak gümrük ve demiryolu personeline yönelik eğitim programları düzenlenmesine,

karar verildi.