Rusya İle Abd, Üç Ay Vizesiz Ziyaret Anlaşması İmzalıyor

Rusya ile ABD’nin, karşılıklı olarak üç aya kadar süreli ziyaretlerde vize uygulamasının kaldırılması ile ilgili anlaşmayı kısa sürede imzalayabilecekleri belirtildi.

Rusya ile ABD’nin, karşılıklı olarak üç aya kadar süreli ziyaretlerde vize uygulamasının kaldırılması ile ilgili anlaşmayı kısa sürede imzalayabilecekleri belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağın Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada, “Vizelerin kolaylaştırılması ile ilgili metinde anlaşma sağlamak üzereyiz. Kısa sürede anlaşmanın imzalanmasını ümit ediyoruz” denildi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, ABD ile müzakere edilen vize muafiyet anlaşmasının 90 günlük süreyi kapsadığı bilgisini vermişti. "Biz vizelerin kaldırılması yönünde bir anlaşmaya varmak istiyoruz. ABD ile bu 90 güne kadar ziyaretleri kapsayan bir uygulama olacak" değerlendirmesinde bulunan Riabkov, çok giriş çıkışlı vize uygulamaları için de sürenin 3 yıla kadar çıkarılmasının masada olduğunu kaydetmişti.

ABD’nin Moskova büyükelçisi John Beyrle, mayıs ayında yaptığı açıklamada, iki ülkenin üç yıllık çok giriş çıkışlı vize uygulaması konusunda anlaşma sağlamak üzere olduklarını açıklamıştı. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama da mayıs ayında, iki ülke arasında iş adamları ve turistik ziyaretlerde vize uygulamasının kolaylaştırılmasını planladıklarını bildirmişti.

Medvedev, geçen ay da AB ülkeleri ile vize uygulamasının kaldırılmasının zamanının geldiğini ifade etmişti. Medvedev ay başında yaptığı değerlendirmede de AB ile vize uygulamasının kaldırılması ile ilgili aşamalı sürecin birkaç ay içinde tamamlanabileceğini ifade etmişti.