"Gül Balkanlardaki Problemleri Teşhis Etti"

Sırbistan‘ın Boşnak asıllı Devlet Bakanı Süleyman Uglyanin, Üçlü Balkan Zirvesi‘ne ilişkin olarak, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tecrübeli bir doktor gibi Balkanlar‘daki problemlerin teşhisini koydu, ilacını da buldu. Teşhis, bölgede işbirliklerin bulunmaması, ilaç ise bu işbirliklerin kurulması ve gelişmesidir" değerlendirmesini yaptı.

Uglyanin, geçen hafta Sırbistan‘ın Voyvodina bölgesinde yer alan ve 1991‘de Bosna Hersek‘in paylaşılmasıyla ilgili planların kurulduğu yer olarak da bilinen Karacorcevo‘daki "Üçlü Balkan Zirvesi"ni değerlendirdi.

Süleyman Uglyanin, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç‘in ev sahipliğini yaptığı ve Cumhurbaşkanı Gül, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi‘nin Başkanı ve Sırp üyesi Neboyşa Radmanoviç, Boşnak üye Bakir İzzetbegoviç ve Hırvat üye Jelyko Komşiç‘in de katıldığı toplantının önemini vurguladı.

Uglyanin, "Cumhurbaşkanı Gül, bir ilke imza atarak, bölgedeki üç milletin (Boşnak, Sırp ve Hırvatlar) temsilcilerini bir masanın etrafına topladı" dedi.

Gül‘ün, zirvede, Sırbistan ve Bosna Hersek liderleriyle "geçmiş ve gelecekten" bahsettiğini vurgulayan Uglyanin, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı Gül, tecrübeli bir doktor gibi Balkanlar‘daki problemlerin teşhisini koydu, ilacını da buldu. Teşhis, bölgede işbirliklerin bulunmaması, ilaç ise bu işbirliklerin kurulması ve gelişmesidir."

Uglyanin, Gül‘ün "Üçlü Balkan Zirvesi"nde, Bosna Hersek ve Sırbistan liderlerini bölgesel ve ekonomik işbirliği ve milletler arası diyaloğa davet ettiğini kaydetti.

-TOPLANTININ YERİ TARTIŞMA KONUSU OLMUŞTU-

Kaynak: AA