Btk Başkanı: Baz İstasyonu Artmazsa, Cep Telefonlarının Susması Kaçınılmaz

Kütahya’nın Simav ilçesinde meydana gelen depremin ardından cep telefonlarının susması tepki topladı.

Kütahya’nın Simav ilçesinde meydana gelen depremin ardından cep telefonlarının susması tepki topladı. Yaklaşık yarım saat yakınlarına ulaşamayanlar, durumdan GSM şirketlerini sorumlu tutuyor. Söz konusu durumun baz istasyonu eksikliğinden kaynaklandığına dikkat çeken iletişimin sektörünün otoritesi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, “Baz istasyonu sayısı artmazsa bu tür kesintiler kaçınılmaz.” dedi.

BTK Başkanı Tayfun Acarer, Cihan‘ın, Simav depremi sonrası yaşanan iletişim kesintileriyle ilgili sorularını cevapladı. Kesintinin teknik bir problemden kaynaklanmadığını vurgulayan Acarer, sistemlerin arızalanması gibi bir durum yaşanmadığının da altını çizdi. Kütahya Simav’daki olayın aşırı yüklenmeden kaynaklandığına işaret eden BTK Başkanı, "GSM alt yapısı aşırı yüklenmeyi karşılamadı. Normalin çok üstünde bir arama oldu. Bu tür kapanmalar dünyanın her yerinde yaşanıyor." diye konuştu.

Depremde yaşanan bu durumun konunun bir başka noktasına bakmayı da zorunlu kıldığını belirten BTK Başkanı Acarer, "Baz istasyonu tartışmalarının yanlış yerden yürütüldüğü depremle ortaya çıktı." ifadesini kullandı. Baz istasyonlarının yerleşim yerlerinin dışında çıkarılması gibi bir durumun teknik olarak mümkün olmadığının altını çizen Acarer, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir örnek bulunmadığını kaydetti.



"GSM ŞİRKETLERİ YATIRIM YAPMAK İSTİYOR AMA..."

Acarer, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yerleşim yerlerinden baz istasyonlarını çıkarmak demek, cep telefonu iletişimin kesilmesi demek. Arama miktarının artmasıyla mevcut baz istasyonları bile yeterli olmuyor. Yoğun yerleşim yerlerinde deprem ve sel gibi afetlerde daha kötü sonuçlar yaşanabilir. Baz istasyonu, kanal sayısı ve abone yoğunluğu iletişimde belirleyici etken. Baz istasyonu çoksa kesinti az olur. Baz istasyonu az olduğunda yayılan elektromanyetik dalga da çok olur. Bu da sağlığa daha çok zarar verir. Bütün mobil operatörlerimiz alt yapıyı kuvvetlendirmek istiyorlar. Ama bazı yerel otoriteler bırakın yenisini kurmayı eskisini bile istemiyorlar. Baz istasyonlarını söküp, alt yapıyı güçlendirmek olmaz. Baz istasyonu sayısı artarsa cep telefonlarının yaydığı sinyal azalacak. Böylece insanımıza verdiği zarar da azalacak. Cep telefonlarının kilitlenmesi, yoğun aramaya cevap veremeyen baz istasyonu eksikliğinden kaynaklandı. İstanbul gibi nüfusun kalabalık olduğu yerlerde deprem gibi afetlerde iletişim kopukluğu daha uzun süre yaşanacak.”

    Simav bölgesinde kapatılan baz istasyonu sayısıyla ilgili bilgisi olmadığını belirten BTK Başkanı Acarer, vatandaşları da uyararak, daha sorumlu davranmaya davet etti. Acarer, "Bu tür olaylarda gereksiz aramalar yapmayın." çağrısında bulundu.