İzmir, Expo 2020 Adaylığı İçin Müracatını Yaptı

İzmir, EXPO 2020 için, Fransa‘nın başkenti Paris‘teki Uluslararası Sergiler Bürosu‘na (BIE) bugün resmen başvuru yaptı.

EXPO 2020 için ilk başvuruyu İzmir‘den Vali Cahit Kıraç başkanlığındaki heyet, beraberinde Türkiye‘nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ile birlikte yaptı. Heyet, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın verdiği başvuru mektubunu BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscertales‘e sundu.

Heyet, Türkiye‘nin Paris Büyükelçiliği‘nde İzmir‘in müracaat mektubunun sunuşuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu, EXPO 2020‘de İzmir‘in kazanması için çok büyük çalışma gerektiğini bildiklerini söyledi. Büyükelçi Burcuoğlu, EXPO 2015‘in bir kaç oyla kaybedildiğine dikkat çekerek, EXPO 2020 başvurularının sonuçlarının 2013 Mart ayı sonunda belli olacağını ifade etti. Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu, "Bu tarihe kadar içeride ve dışarıda çok iyi, hızlı ve programlı bir

çalışmayla ipi göğüslememiz için gayret sarf edeceğiz" dedi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, "Resmi başvuruyu bu sabah birlikte geldiğimiz heyetle birlikte yaptık. EXPO 2020 Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscertales‘i İzmir‘e davet ettik, davetimizi kabul ettiler. Gelecek günlerde kendilerini İzmir‘de bekliyoruz" diye konuştu.

Paris‘te İzmir‘in EXPO 2020 için adaylık başvurusunu yapan heyet, aynı gün Türkiye‘ye döndü. Heyette, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Ergüder Can ve iki uzmanın dışında BIE‘nin Genel Başkan Yardımcıları‘ndan Necil Nedimoğlu da hazır bulundu.

Kaynak: İHA