Brüksel’De Anadilde Eğitimin Sonlandırılması Kararına Tepkiler Büyüyor

Yaklaşık otuz yıldır Brüksel´deki bazı Flaman okullarında verilen çok dilli eğitim sistemi bu eğitim yılı sonu itibariyle sonlanacak. Flaman Eğitim Bakanı Pascal Smet´in aldığı yeni karara tepkiler gelmeye devam ediyor.

Yaklaşık otuz yıldır Brüksel´deki bazı Flaman okullarında verilen çok dilli eğitim sistemi bu eğitim yılı sonu itibariyle sonlanacak. Flaman Eğitim Bakanı Pascal Smet´in aldığı yeni karara tepkiler gelmeye devam ediyor.



Flaman Eğitim Bakanı Pascal Smet aldığı ve tüm Flaman hükümeti tarafından desteklendiği belirtilen bu yöndeki karar başta Türkler olmak üzere göçmen toplumları şoke etti. Brüksel´de altı okulda kısmen anadilde verilen eğitimler bu eğitim yılından sonra sonlandırılacak. İkisi Türkçe, ikisi İspanyolca ve ikisi İtalyanca anadillerindeki derslerin sonlandırılacak olmasına sivil toplum örgütlerinin yanı sıra siyasilerden de tepki geldi.

Flaman Hıristiyan Demokratlardan (CD&V) Milletvekili Veli Yüksel, Flaman Eğitim Bakanı Pascal Smet’e soru önergesi verdi. Veli Yüksel, aldığı kararla göçmen toplumu üzen Bakan Smet’e önceden verilen olumlu kanaat raporlarına rağmen hangi gerekçe ile böyle bir karar aldığını sordu. Katolik Leuven Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada anadilde eğitimin yadsınamaz önemine vurgu yapıldığını hatırlatan Yüksel, Bakan’a bu konudaki düşüncelerini sordu. Bakanın konuyu ilgili komisyonda görüşmeden alınan kararı kamuoyuyla paylaşmasını eleştiren Veli Yüksel, anadilde eğitimin sonlandırılması kararın Flaman bölgesinde başka projelere etkisinin olup olmayacağını da sordu.

Bakan Smet´e göre çok dilli eğitim sisteminin öğrencilerin elde ettikleri okul sonuçları üzerindeki etkisi tam bilinmiyor. Elde edilen olumlu sonuçların belki de başka faktörlerle bağlantılı olabileceği iddia ediliyor. Bu yüzden de her yıl ayrılan 400 bin Euro´luk bütçeye kısıtlama getirilecek. Smet şuanda eğitim alanında yeni bir dil yönetmeliği üzerine çalışıyor. Bakanlık bu çerçevede de çok dilli eğitim sisteminde elde edilen bilgi ve uzmanlıklardan da faydalanılacağını kaydetti. Ancak yine de bu kararın daha geçtiğimiz haftalarda velilere çocuklarının sağlıklı gelişimi hususunda yardım ve tavsiyelerde bulunan Flaman devlet kurumu Kind & Gezin´in anadilin (veya evde konuşulan dil) önemine vurgu yapmasından sonra alınması dikkat çekiyor.