Aliyeva: Nazileri Yenen Sovyet Ordusu‘na Petrolü Biz Verdik

Rusya‘nın başkenti Moskova‘daki Kremlin Sarayı’nda Azerbaycan’ın bağımsızlığının 20.

Rusya‘nın başkenti Moskova‘daki Kremlin Sarayı’nda Azerbaycan’ın bağımsızlığının 20. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen konsere katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in eşi Mihriban Aliyeva, Azeri-Rus ilişkilerinin geçmiş tarihine vurgu yaptı. Aliyeva, “Savaş yıllarında Nazilerin yenilmesinde önemli rol oynayan petrolün yüzde 90’nı Azerbaycan sağladı” dedi.

Azerbaycan‘ın Moskova Büyükelçiliği ve Haydar Aliyev Vakfı tarafından Kremlin Sarayı Konser Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in eşi Svetlana Medvedeva, Haydar Aliyev Vakfı Rusya Temsilcisi Leyla Aliyeva, Azerbaycan‘ın Moskova Büyükelçisi Polad Bülbüloğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Konser başlamadan önce kürsüye çıkan Azeri First Lady, Azerbaycan’ın son yıllarda büyük ekonomik gelişim sağladığını belirtti. Aliyeva, “Azerbaycan‘ın eski tarihi var. Ülkemiz Batı ve Doğu, Kuzey ve Güney arasında her zaman köprü olmuştur. İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerin yenilmesinde önemli rol oynayan petrolün yüzde 90’nı Azerbaycan sağladı. Bunu unutmamak lazım. Son 20 yılda Azerbaycan, ekonomi başta olmak üzere ,çeşitli alanlarda önemli gelişmelere sahne oldu. Güney Kafkasya ekonomisinin yüzde 75’i Azerbaycan’da. Ülkemizde önemli enerji projeleri gerçekleşiyor. Fakat en büyük sorunumuz Yukarı Karabağ’la ilgili Azeri-Ermeni ihtilafının halen çözüme kavuşamaması” diye konuştu.

Konserde dünyaca ünlü Azeri klasik bestecileri Üzeyir Hacibeyli, Kara Karayev ve Firket Emirov’un eserleri ve ayrıca Rus şarkılar seslendirildi. Karabağ’la ilgili halk türkülerinin seslendirildiği programda sinevizyon gösterisi de sunuldu. Gösteride Yukarı Karabağ’daki Azeri kenti Şuşa ve Akdam’ın Ermenilerce işgal edildiği ve Akdam camisinin içler acısı görüntüsü ekranlara yansıdı.