Rusya: Petrol Fiyatları 90 Dolara Kadar Düşebilir

Rus uzmanlar, petrol fiyatlarının mali kriz öncesi fiyatlara dönmeyeceğini, ancak 90 dolara kadar düşebileceği öngörüsünde bulundu.

Rusya: Petrol Fiyatları 90 Dolara Kadar Düşebilir
Rus uzmanlar, petrol fiyatlarının mali kriz öncesi fiyatlara dönmeyeceğini, ancak 90 dolara kadar düşebileceği öngörüsünde bulundu. Bir hafta içinde Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatının 126,64 dolardan 110 dolara kadar gerilemesini yorumlayan Rus uzmanlar, petrolün 90‘a dolara kadar düşeceği tahmininde bulundu. Petrol fiyatlarında yaşanan gerilemenin ardından dolar da ruble karşısında bir haftada 60 kapek (kuruş) değer kazandı. Bir dolar serbest piyasada 27,80 rubleye kadar yükseldi.

ABD‘nin ham petrol stokları artarken, Almanya‘da sanayi ürün siparişlerinin azaldığı, İngiltere‘de ise tüketici endeksin düştüğü gözlendi. Tüm bu gelişmeler hafta başında petrol fiyatlarının düşmesine yol açmıştı.

Petrol fiyatlarının ani ve sert düşüşünü son aylarda sunni yükselmelerden kaynaklandığını da ifade eden Arbat Kapital mali uzmanı Vitaliy Gromadin, “Mısır ve Libya‘da yaşanan sorunlar diğer petrol üreten ülkelere sıçramadı, bu yüzden üretim açığı hızlı şekilde kapandı. 120 dolarlık varil fiyatı psikolojik sınırdı. Jeopolitik riskleri gözününde bulundurmanız halinde bile piyasa bu fiyatı ödemeye hazır değil” diye konuştu. Gromadin ayrıca dünya ekonomisinin 1. çeyrekte büyümesinde yavaşlama dikkate alındığında şu anki piyasanın talebine göre petrolün en gerçekçi fiyatı 80 - 85 dolar olduğunu dile getirdi.

RBK Daily gazetesine açıklamalarda bulunan bir diğer uzman FxPro analisti Aleksandr Kutsikeviç de Asya ülkelerinin para politikası petrol fiyatlarına ek baskı oluşturacağını belirterek, “Çin ve Hindistan‘da altı aylık lagın sona yaklaşması Çin ve Hindistan‘da petrol zamların etkisini daha da hissedilir yapacak. Bu durum sonucunda Brent fiyatları 90 dolara, WTI fiyatları ise 85 dolara kadar gerileyecek” dedi.