La Times: Esad, Orduya Dera’Da Ne Gerekiyorsa Yapın Emri Verdi

Amerikan Los Angeles Times gazetesi Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın orduya, ayaklanmaların üssü haline gelen Dera kentinde ‘ne gerekiyorsa yapın’ emri verdiğini yazdı.

Amerikan Los Angeles Times gazetesi Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın orduya, ayaklanmaların üssü haline gelen Dera kentinde ‘ne gerekiyorsa yapın’ emri verdiğini yazdı. 600’e yaklaşan ölümlerin önemli bir kısmının gerçekleştiği Dera’daki isyanlar Esad rejimini hem içeride, hem de dışarıda zor durumda bırakıyor. Son olarak dün kente giren Suriye tankları kentteki Ömeriye Camii’ni de harap ederek en az 4 kişiyi de öldürmüştü. Cami kentteki direnişin sembolü haline gelmişti.

    Gazeteye bilgi veren Suriyeli bir askeri yetkili, Esad’ın kentte tıpkı babasının 1982 yılında Hama’da yaptığı gibi “Tutuklama! Öldür!” stratejisiyle hareket ettiğini öne sürdü. Askeri yetkili kentin yakılıp yıkılacağını da iddia etti.

    Kenti kuşatan ve gıda maddelerinin dahi girmesine izin vermeyen Suriye ordusunun göstericilerin üzerine ateş açmaktan çekinmediği ifade ediliyor. Görgü tanıkları evlere girerek arama yapan Suriye güvenlik birimlerinin küçük çocukların önünde silah doğrultarak 15 yaşından büyükleri tutuklamaktan geri kalmadığını da belirtiyor. Keskin nişancıların ise binaların tepelerine yerleşerek şüpheli insanlara ateş açtığı ifade ediliyor.

    Suriye’deki isyanlar, Dera kentinde duvarlara rejim aleyhtarı yazı yazan küçük yaştaki çocukları tutuklayarak tartaklamasından sonra başlamış ve ülkenin diğer kentlerine de yayılmıştı. Dünya ile telefon ve internet bağlantısı kesik olan kente elektrik ve suyun da verilmediği belirtiliyor.

    Suriye güvenlik güçlerinin halka karşı ağır silah dahi kullanması hem rejim ve hem de ordu içinde ayrılmalara sebep olmuştu. Son günlerde iktidardaki Baas Partisi’nden şiddeti protesto etmek amacıyla istifa edenlerin sayısının 300’ü geçtiği belirtiliyor.