Bakan Akdağ, Danıştay‘ın Tam Gün Yasasına İlişkin Kararını Değerlendirdi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Danıştay‘ın Tam Gün Yasası ile ilgili verdiği karara itiraz edeceklerini belirterek, "AK Parti hükümeti olarak biz vatandaşımızı bu muayenehane merdivenlerinde anasını, babasını, dedesini ninesine sırtına alıp boynunu bükecek bir sisteme mahkum etmeyeceğiz. Buna kararlıyız" dedi.

Akdağ, TBMM‘de gazetecilerin bu yöndeki sorularını yanıtladı. CHP‘nin Tam Gün Yasası ile ilgili önce Anayasa Mahkemesi‘ne başvurduğu kanunun bazı maddelerinin yüksek mahkeme tarafından iptal edildiğini anımsatan Akdağ, Türk Tabipler Birliği‘nin (TTB) ise Danıştay‘a başvurduğunu söyledi. Akdağ, yasanın uygulanmasının yavaşlatan bir takım hukuki süreçlerin ortaya çıktığını belirtti. Karara itiraz edeceklerini bildiren Akdağ, "AK Parti hükümeti olarak Başbakanımızın talimatıyla biz vatandaşımızı bu

muayenehane merdivenlerinde anasını, babasını, dedesini ninesine sırtına alıp boynunu bükecek bir sisteme mahkum etmeyeceğiz. Buna kararlıyız" diye konuştu.

CHP‘nin ve TTB‘nin çabalarına rağmen işin çoğunun bittiğini anlatan Akdağ, "41 bin uzman hekiminden bin 800‘ün muayenehanesi var. Bana göre geçici bir süreyle. O gözle bakmak istiyorum. Bu muayenehaneler belli bir süre daha açık kalacak. Biz hukuka saygılıyız. Bu karara uyacağız her ne kadar yanlış olduğunu düşünsek de. Danıştay İdare Davalar Genel Kurulu‘nun da vatandaşın lehine karar vereceğine inanıyorum" dedi.

Akdağ, karar ellerine ulaşır ulaşmaz itirazda bulunacaklarını belirtti. Bazı üniversitelerde bazı hocaların ‘Biz artık hasta bakmayız‘ yönünde ifadelerinin vatandaşlar tarafından kendilerine ulaştırıldığını ifade eden Akdağ, şunları söyledi:

"Birilerinin tabiri caizse provokasyonu ile sakın böyle bir hataya düşmesinler. Çünkü bu suç olur. Yani o suçu ben takip edecek değilim YÖK‘ün görevidir ama bu meslektaşlarımız üniversitede öğretim görevlisi olan kardeşlerim kamu görevlisidir. Maaşları kamu tarafından ödenmektedir. Bütün üniversite hastanelerinde iş ve işlemler kamunun imkanları ile yapılmaktadır. Dolayısıyla onların görevi öğrenci. Asistan yetiştirmek, araştırma yapmak ve tabi ki bunları yaparken de hastaların işini görmektir. Çünkü tıp

eğitinde hasta olmadan eğitim olmaz ki . Bu yanlışın hiç kimseye yapılmamsı. Vatandaşta böyle bir muameleyle karşılarsa mutlaka gerekli makamları bilgilendirilmeli. Üstelik bazı üniversitelerde ki bunlardan birini 9 Eylül‘ün olduğunu gördük. Bazı üniversitelerde şöyle bir uygulama yapıldığın gördük; Asistanların baktığı hastalar hocaların üzerine yazılmış, hocalara bundan ek ödeme verilmiş, asistanların ek ödemeleri de yarıya düşürülmüş. BU gencecik meslektaşlar isyan etmişler. Kendileri ile görüştüğümüzde

bunun çok yanlış bir şey olduğunu ifade ettim. Rektör bu durumu düzelteceğini bana ifade etti. Bu hususta da bütün asistanların arkasındayım. Biz AK Parti hükümeti olarak doktorlarımızın hukukunu korumaya onların daha iyi kazanması sağlanmaya, daha iyi şartlarda yaşamalarını sağlamaya, bu husustaki çabalarımıza devam edeceğiz ama hiç kimse hukukun üstünde değildir. Kim hukuku çiğnemeye çalışınsa karşısında hukuku bulur vatandaşın haklı itirazını bulur."

Bir gazetecinin ‘Danıştay‘dan istediğiniz karar çıkmazsa bir B Planınız var mı?‘ yönündeki sorusu üzerine Akdağ, üniversite hastanelerde özel ameliyat işi, kamuda çalışan doktorun hastasını özel hastaneye götürme işinin bittiğini geriye özel muayenehane sorunun kaldığını söyledi. Akdağ, TTB‘nin başkalarının menfaati için çalıştığını kendilerinin ise vatandaşın menfaatini çalıştıklarını söyledi.

Bir gazetecinin "Başbakanın önemli isimlerin listede olamayacağı yönünde açıklamaları oldu. Önemli isimlerden birisiniz. İsminizi listede görmezseniz neler hissedersiniz?" yönündeki soru üzerine Akdağ, şunları söyledi:

"Allaha şükürler olsun 9 seneye yakın bir süre millete hizmet eden bir parti AK Parti saflarında bu ülkeye Sağlık Bakanı olarak hizmet etme imkanım oldu. Bu bir insanın hayatına fazlasıyla yeter. Tabii ki biz her zaman milletimize hizmet etmeye çalışacağız. Listelerde olan milletvekilleri de olmayan milletvekilleri de AK Parti saflarında milletimize hizmet edeceğiz Sayın Başbakanımızda kamuoyun kaç defa deklare etti Birçok arkadaşımız benim gibi ikinci dönemini bitirdi. Olsa olsa 3 dönem daha olacak.

Hayata hiç bu gözle bakmadım. Bundan sonra bu gözle bakmayacağım. Yeter ki milletimizin hayır duası arkamızda olsun."

"Bir kırgınlık olur mu? " yönündeki soruya Akdağ, "Asla. Hiçbir arkadaşımızın da olacağını sanmıyorum" yanıtını verdi.

Akdağ, Genelkurmay‘ın Balyoz sanıkları ile ilgili yaptığı açıklamaya ilişkin soru üzerine, dün Meclis‘te olduğunu ve takip edemediğini belirterek, "Bu nedenle bu konuda yorum yapamayacağım" dedi.

Kaynak: İHA