Bakan Yılmaz: Chp, Gap‘a Henüz Rapor Aşamasında Yaklaşım Sergiliyor (Özel)

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin ‘Doğu ve Güneydoğu Kalkınma Programı’nı hayalci ve çelişkili buldu. Yılmaz, CHP’nin hazırladığı programın, finansmanı ile GAP’ta vatandaşa kaşık ile verip kepçe ile aldığını söyledi.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin ‘Doğu ve Güneydoğu Kalkınma Programı’nı hayalci ve çelişkili buldu. Yılmaz, CHP’nin hazırladığı programın, finansmanı ile GAP’ta vatandaşa kaşık ile verip kepçe ile aldığını söyledi.

Yılmaz, CHP’nin bölgede yapılanlardan habersiz olduğunu söylerken, kendilerinin bugüne kadar hayata geçirdiği birçok projeye, henüz rapor aşamasında yaklaşım getirdiğini kaydetti.

GAP ve DAP’tan Sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Bizim bölgeyle ilgili raporumuzdan daha mükemmel bir rapor Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yazılmadı." dediği CHP raporunu Cihan muhabirine değerlendirdi.

Yılmaz, GAP’ta özellikle son iki yılda yatırım oranını yüzde 7’den yüzde 14’lere çıkardıklarını söyledi. GAP ve DAP’ta ekonomi, sosyal ve kültürel alanlar başta olmak üzere çok yönlü bir yatırım hamlesini hayata geçirdiklerini ifade eden Yılmaz, bu konuda önemli bir aşamaya gelindiğini anlattı. Yılmaz, CHP’nin daha önce Doğu ve Güneydoğu’da hayal bile edemediği işlere artık inanmaya başladığını ifade etti.

Yılmaz, “CHP yeni yeni bu işlere inanmaya başladı. Doğu Güneydoğu Kalkınma Programını ilan ettiler. Programı inceledim. Gerçekten biz eylem planına başlamışız, uyguluyoruz. Onlar ise daha yeni yaklaşım geliştirmeye çalışıyorlar. Daha çırak bile olamamışlar. AK Parti bölgesel gelişmede de ustalık dönemini yaşıyor ama CHP hala daha çırak bile olamadı. Raporda, aslında bizim bir çok politikamızı, yaptıklarımızı onaylıyorlar. Çünkü kalkınma ajanslarını KÖYDES’i, GAP’ı, DAP’ı biz de yapacağız diyorlar. Artık o katı devletçi anlayışı pek savunamıyorlar.” diye konuştu.

ÇELİŞKİLERLE DOLU

Bakan Yılmaz, CHP’nin öngördüğü programın çelişkilerle dolu olduğunu savundu. CHP’nin, bir taraftan bu projeleri GAP’tan toplanacak vergilerle yapacağını, diğer yandan vergileri indireceğini vaat ettiğini ileri süren Yılmaz, şöyle devam etti: “Ancak ortaya koydukları model tam bir komedi. ‘2023 yılına kadar 75 milyar dolar ilave yatırım yapacağız’ diyorlar. Bunu da GAP’tan topladığımız vergilerle yapacaklarını söylüyorlar. Ne kadar vergi toplanacağına bakıldığında ise 160 milyar dolar. Bu rakamlara bakınca insanlar aman istemiyoruz bizi kalkındırmayın diyebilirler. Çünkü GAP’ta vatandaştan bu kadar vergi toplayacaklarını öngörüyorlar. 76 milyar dolar da ek yatırım olarak öngörüyorlar. Nerdeyse GAP’ın parasını da başka bölgelere aktaracak bir program bu. Kaşık ile verip kepçe ile alacaklar. Bir taraftan da vergileri falan indireceğiz diyorlar. Tutarsız ve ayakları yere basmayan bir program.”

Bakan Yılmaz, CHP’nin Doğu ve Güneydoğu sorunu konusunda bugün geldiği noktanın sevindirici olduğunu söyledi. Yılmaz, “Ama CHP de artık eski politikaları savunamaz hale geldi. Bir anlamda da onun itirafıdır. CHP eski politikalarını savunamayacağının belgesi. Fakat tutarlı bir alternatif de koyamamışlar ortaya. Ortaya koydukları rakamlar, hiç sağlıklı bir zemine oturmayan şeyler. Sevindirici olan bir kazanım budur. Fakat bu işler biraz ustalık istiyor. Dört-beş sene daha çalışırlarsa bizim bugün sahip olduğumuz seviyeye yaklaşırlar.” yorumunu yaptı.