İbrahim Şahin: Demek Ki Kandırılmışım

Ergenekon davası sanığı İbrahim Şahin, emekli olmasının ardından edindiği istihbarat bilgilerini neden sanıklardan Fatma Cengiz vasıtasıyla gerekli makamlara bildirdiği şeklindeki soruya, "Kendini moderatör olarak tanıtmıştı.

Ergenekon davası sanığı İbrahim Şahin, emekli olmasının ardından edindiği istihbarat bilgilerini neden sanıklardan Fatma Cengiz vasıtasıyla gerekli makamlara bildirdiği şeklindeki soruya, "Kendini moderatör olarak tanıtmıştı. Beni askerlerle görüştürdüğünü iddia ediyordu. Demek ki yalanmış, kandırılmışım." diye cevap verdi. İbrahim Şahin, Başkan Şengün‘ün art arda gelen soruları üzerine, "Tövbeler tövbesi. Bir daha duyduğum hiçbir şeyi kimselere söylemem. Artık beni ilgilendirmiyor." dedi. Şengün ise, "Geçmiş olsun. Atı alan Üsküdar‘ı geçti." cevabını verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülen Ergenekon davasının bugünkü duruşmasına; eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin, gazeteciler Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay ile Yalçın Küçük‘ün de aralarında bulunduğu 18 tutuklu sanık katıldı. Esi Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu, Levent Ersöz, Mustafa Levent Göktaş, Yarbay Mustafa Dönmez ve Hasan Ataman Yıldırım ise duruşmaya katılmadı.

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, tutuklu sanık İbrahim Şahin‘in soruşturma aşamasında savcılıkta verdiği ifadesinin okunması ile duruşmaya başladı. Şengün, sanık Şahin‘in 105 sayfalık ifadesinin 62. sayfasında geçen bölümleri okudu. Savcılıkta kendisine sorulan sorulara yetersiz cevap verdiği ve hiç cevap vermediğini belirten Şengün, benzeri her konuda, "Bunu açıklar mısınız?" diye sordu. Şahin ise genelde, "Ben bunları hatırlamıyorum.", "Bunlar bana sorulmadı." ya da "Ben genel olarak söylüyorum." cevaplarını verdi.

Sanıklardan Fatma Cengiz ile yaptığı görüşmeleri peşi sıra okunan İbrahim Şahin, edindiği istihbari bilgileri MİT askeri yetkililer ya da Genelkurmay‘a bildirdiğini, bu konuda bağlantıyı Fatma Cengiz üzerinden yaptığını söyledi. Fatma Cengiz‘in duruşma salonundan ihtiyaç için nezarethanelerin bulunduğu tarafa geçmesinden 5 dakika kadar sonra Başkan Şengün, "Fatma Cengiz‘i çağırın gelsin." talimatı verdi. Bir dakikadan az bekleyen Şengün‘ün, sanık Cengiz‘in salona gelmesinden sonra kendisine soru sormaması, Şahin‘e soru yöneltmesi dikkat çekti. Başkan Şengün‘ün bu davranışı, sanık Fatma Cengiz ile ilgili bölümler geçtiği için, duruşma salonunda bulunarak bu diyalogları dinlemesini istediği şeklinde yorumlandı.

Köksal Şengün, sanık İbrahim Şahin ile kaldığı diyaloğa, "Siz komutanlardan kimseyi tanımıyor muydunuz da önce Fatma Cengiz ile görüşüyor, ardından onun vasıtasıyla komutanlarla görüşüyordunuz?" şeklindeki soru ile devam etti. Şahin bu soruya, "Beni askerlerle görüştürdüğünü iddia ediyordu. Demek ki yalanmış. Kandırılmışım." şeklinde cevap verdi. Bunun üzerine Başkan Şengün, "Enver Topuz Paşa ile kan kardeşi olduğunuzu söylüyorsunuz. Neden bu terör ya da PKK konularındaki istihbaratları onun vasıtasıyla komutanlara iletmiyordunuz?" diye sorunca Şahin, "Bilmiyorum. Enver‘e söylemedim." diye cevap verdi. Başkan Şengün‘ün, "Kan kardeşine güvenmiyorsun da Fatma Cengiz‘e nasıl güvenebiliyorsun? sorusuna ise Şahin, "Bilmiyorum." demekle yetindi.

Ardahan‘da bir çoban ile alakalı yaptığı telefon konuşmaları hatırlatılan Şahin, "Bu kişinin PKK‘nın silah deposunu bildiğini öğrendik. Bunu da gereken makamlara bildirdik." dedi. Yaptığı görüşmelerde Serpil olarak bilinen Matit Sansaryan isimli bir kadından bahsedildiğini belirten Başkan Şengün, "Bu kadının adını PKK‘lılara söylediğinizde geri çekileceklerini söylüyorsunuz. Kimdir bu kadın? Nasıl bir kişidir ki ismi söylendiğinde PKK‘lılar geri çekilebiliyorlar?" diye sordu. İbrahim Şahin ise bu kadının PKK‘ya yardım ettiği şeklinde istihbarat aldıklarını ve bu bilgiyi de yine Fatma Cengiz vasıtası ile askeri ve Genelkurmay yetkilisi olarak Metin Gürak paşaya bildirdiklerini söyledi. Şahin, MİT‘e verdiği bilgiyi de Kartal isimli arkadaşı aracılığı ile ilettiğini söyledi.

İbrahim Şahin‘in bu açıklamalarının ardından Başkan Şengün, "2008 yılında ne iş yapıyordunuz? Resmi bir göreviniz var mıydı? Yoksa emekli miydiniz?" diye sordu. Şahin, hiçbir şey yapmadığını, sadece kitap yazdığını söyledi. Başkan Şengün‘ün, yaptığı konuşmalarla ilgili sorularına Şahin, bazı istihbari bilgileri toplayıp MİT ve Genelkurmay ile askeri yetkililere ilettiklerini söyledi. Başkan Şengün‘ün, bu bilgileri neden Fatma Cengiz gibi biri üzerinden ilettiğini sorması üzerine Şahin, "Tövbeler tövbesi. Bundan sonra kim bana ne derse desin kimseye birşey söylemem." cevabını verdi. Başkan Şengün, bu soruya karşılığı ise "O geçti artık. Atı alan Üsküdar‘ı geçti." şeklinde oldu.

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde yıllarca müdürlük yapan, en son Özel Harekat Dairesi Başkan vekilliğinden sonra emekli olan İbrahim Şahin‘in, Başkan Şengün‘ün sorduğu bazı sorulara geçiştirici cevaplar verdiği gözlendi. Şahin‘in, bazen de soruyu hiç dinlememiş gibi alakasız cevaplar vererek farklı konularda açıklamalar yapması dikkat çekti.