Türkiye'de fiber optik bir rüya değil

Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye'yi bilişim sektöründe önde gelen Güney Kore, Japonya ve bazı Avrupa ülkelerinin yaygın olarak kullandığı fiber optik bağlantı konusunda merkez haline getirmek için harekete geçti.

Türkiye'de fiber optik bir rüya değil
Türkiye'nin fiberoptik bağlantı merkezi haline dönüştürülmesi için karayolu ve demiryolu güzergahları fiber altyapı omurgasına tahsis edilecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye'yi bilişim sektöründe önde gelen Güney Kore, Japonya ve bazı Avrupa ülkelerinin yaygın olarak kullandığı fiber optik bağlantı konusunda merkez haline getirmek için harekete geçti.

Bilişim alanında yaşanan gelişmeler ve artan data ihtiyacı, çok yüksek oranda veri akışına imkan tanıyan fiberoptik hatları diğer sistemlerin bir adım önüne geçirdi.

İnternet bağlantısı için kullanılan bakır kabloların bir kaç yıl içerisinde şartlara ayak uyduramayacak olması, Türkiye çapında bazı illerde hizmete sunulan fiber altyapının geliştirilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.

Ulaştırma Bakanlığı, birçok ülkenin bağlantı noktasında yer alan Türkiye'nin bu konuda merkez haline getirilmesi için kara ve demiryolu ağlarını hizmete açma kararı aldı.

Fiber optik ağların omurgasının ülkeyi dünyaya bağlayan kara ve demiryolu güzergahları üzerine kurulabilmesi için yönetmelik hazırlayan Ulaştırma Bakanlığı, bu çalışmayı kendisi ya da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu aracılığıyla hayata geçirecek.

Hatları, ihale ile işletmelere vermeyi planlayan Bakanlık, böylece son dönemde yerel yönetimlerin fiberoptik kabloların veya baz istasyonlarının kurulumu için yüksek bedeller talep etmesine de sistemin altyapı omurgasının döşenmesi açısından çözüm getirmiş olacak.