Nato Orta Asya‘da Alternatif Yol Arayışında

NATO, Orta Asya üzerinden Afganistan’a ulaşma konusunda alternatif güzergah arayışına girdi.

NATO, Orta Asya üzerinden Afganistan’a ulaşma konusunda alternatif güzergah arayışına girdi.

Özbekistan basınında yer alan haberde şimdiye kadar Özbekistan üzerinden demiryolu kanalıyla Afganistan’a ulaşan NATO’nun yeni bir güzergâh arayışına girdiği belirtildi.

Konuyla ilgili açıklamada, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de düzenlenen ve Demir Yolları İşbirliği Teşkilatı(DYİŞ)’na üye 27 ülkeden temsilcinin iştirak ettiği toplantıdan geldi. Toplantıda konuşan DYİŞ Başkanı Tadeuş Şozda, Avrupa ülkelerinin bazı aksamalardan dolayı Özbekistan üzerinden demiryolu ile Afganistan’a aktarılan NATO yükleri için alternatif güzergâh talep ettiğini aktardı. Şozda, alternatif güzergahın ise Türkmenistan üzerinden sağlanılabileceğini kaydetti.

22 Nisan’a kadar devam edecek Duşanbe’deki demir yolları toplantısına Rusya, Ukrayna, Almanya, İran, Estonya, Fransa, Polonya, Kazakistan, Özbekistan, Güney Kore ve Azerbaycan gibi 27 ülkeden temsilci iştirak ediyor.

Edinilen bilgiye göre 2010’da Tacikistan üzerinden Afganistan’da görev yapan koalisyon gücüne ait 161 bin ton yük aktarılmış.

Özbekistan Demir Yolları, Şubat 2011 itibariyle Afganistan’da görev yapan koalisyon gücü için toprakları üzerinden geçirilen yüklere zamlı tarife uygulamıştı.

NATO daha önce Pakistan üzerinden kara yolu ile getirdiği yük konvoylarının sık sık saldırılara maruz kalması üzerine, gerekli yüklerin belli bir kısmını Özbekistan üzerinden Afganistan’a ulaştırmaya başlamıştı.

Özbekistan Demir Yolları, bunu üzerine harekete geçerek Özbekistan Afganistan’ın kuzeyine bağlayan 75 kilometrelik Tirmiz-Mezarı Şerif demir yolu inşa etmişti.