Kösem Sultan’In Gözdesi Bin 400 Senelik Eirene Kulesi Ayakta Kalmaya Çalışıyor

Kösem Sultan’ın değerli eşyalarını sakladığı bin 400 senelik Bizans yapısı Eirene Kulesi, ayakta kalmaya çalışıyor. Fatih Mahmutpaşa’da Büyük Valide Han’ın bitişiğindeki 7. yüzyıl Bizans yapısı kule, 16. yüzyılda Kösem Sultan‘ın değerli eşyalarını sakladığı bir yer olarak biliniyor.

Kösem Sultan’ın değerli eşyalarını sakladığı bin 400 senelik Bizans yapısı Eirene Kulesi, ayakta kalmaya çalışıyor. Fatih Mahmutpaşa’da Büyük Valide Han’ın bitişiğindeki 7. yüzyıl Bizans yapısı kule, 16. yüzyılda Kösem Sultan‘ın değerli eşyalarını sakladığı bir yer olarak biliniyor.

    Eirene Kulesi, plastik musluk üreten atölye sahibi Şinasi Korkusuz (52) isimli esnafa kiralanmış. Kule’nin tek koruyucusu olan Korkusuz, hem araştırmacılara hem de turistlere gönüllü rehberlik yaptığını söyledi. Korkusuz, “Kimi araştırmacılar gelip bize soruyor kimisinden de biz bir şeyler öğreniyoruz. Bir İranlı gelmişti o buranın bir yangın kulesi olduğunu söylemişti.” şeklinde konuştu.

    Valide Han’ın içinde 9 yaşından beri çalıştığını söyleyen Korkusuz, “Bizim bildiğimiz Murat Belge’nin tarihi eserler üzerine bir kitabı vardı. O kitapta okuduğum kadarıyla burası bir Bizans yapısı, buraya gelen Amerikalılar olsun diğer ülkelerden gelen araştırmacılar buranın bir Şapel, bir kilise olduğunu söylüyorlar. Örme biçiminden dolayı Bizans yapısı olduğu söyleniyor.” ifadelerini kullandı.

Kule üzerinde araştırmalar yapan Sanat Tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz ise kule için derhal bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Yılmaz, “Bu tür yapıların kullanılması yaşamasını sağlıyor ama keşke bunlara sahip çıksak ve layık olduğu şekilde korusak. Şimdilik atölyenin bulunması faydalı fakat tamamen terk edilirse tahrip olur. Bu haliyle korunuyor ama hiç şüphesiz layık olduğu şekilde korunmuyor. İnşallah, bu önemli bir eser hoş bir yapı sahip çıkan olur.

    KÜÇÜK ÇALIŞMALARLA TURİSTLER İÇİN SEYİR KULESİ HALİNE GELEBİLİR

    Kule’nin üzerinden bakıldığında etkileyici bir İstanbul manzarasıyla karşı karşıya kalındığını söyleyen Yılmaz bir de öneride bulunuyor, “Çok da güzel bir İstanbul manzarasına hâkimdir kule; şehri, Haliç’i, tarihi yarımadanın mühim bir kısmını bunun üzerinden izleyebilirsiniz. Hiç şüphesiz han çok ilginç yeniden ticari amaçla kullanılabilir. Kule de seyir kulesi haline getirilebilir çok rahat öyle zannediyorum ki, restore edildiğinde çok özel bir köşe olacaktır İstanbul için, sadece anıt eser olarak bile ziyaret edilecek ve ilgi çekecektir. Şimdi de zaten pek çok turist hana ve kuleye gidiyor.”

Yılmaz son olarak Valide Han ve Kule hakkında tarihi bilgeler verdi, “Hanın hemen bitişiğinde muhteşem bir kule vardır. Bizans dünyasının ilginç kulelerinden biri şehirdeki maalesef tek örnek elimizdeki. Herhalde hem saraylarda hem manastırlarda bu tür kuleler vardı. Ama Bizans devrindeki fonksiyonunu maalesef bilmiyoruz. Bu ancak bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Ekseriyetle 7. ve 8. yüzyıla tarihlendirilen bir yapıdır ama etkileyici bir yapıdır. İstanbul siluetinde de çok net algılanan bir yapı, içinde muhteşem bir kubbe vardır. Dilimli bir kubbe var o olduğu gibi Bizans kubbesidir.”