Kayısı‘daki Kükürt Sorunu Eğitimle Çözülecek

Malatya Kayısı İşletmeleri Derneği (MAKİD) Başkanı Rahmi Semiz, kayısı pazarlayan firmalara ceza yerine eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.

Malatya Kayısı İşletmeleri Derneği (MAKİD) Başkanı Rahmi Semiz, kayısı pazarlayan firmalara ceza yerine eğitim verilmesi gerektiğini söyledi. Üreticilerin kükürtleme eğitimine tabi tutulması gerektiğini belirten Semiz, "Ulusal Gıda Kodeksimizdeki 2000 ppm sınırlamasının yeniden düzenlenerek en az 2500 ppm seviyelerine çekilmesi ile mümkün olabileceğini savunmaktayız." dedi.

    Kayısı‘daki kükürt sorununu bilim adamlarıyla hep beraber ortak akıl ile çözeceklerini vurgulayan Semiz, "Bunun için yetkililerimiz ve bilim adamlarımızla sürekli görüşüyoruz. En son yazılı olarak görüş ve düşüncelerini sorduğumuz; Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünde kayısı ve kükürtleme konularında uzun yıllar bilimsel çalışmaları yürütmüş olan, Prof. Dr. mehmet Özkan, Malatya İnönü Üniversitesi, Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi (KAUM) Müdürlüğü, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtım Vakfı, Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı Malatya Ticaret Borsası Başkanlığı Malatya Ziraat Odası Başkanlığı, Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Temsilciliği ve Malatya Kayısı Üreticileri Derneğide en az 2500 ppm kükürt oranının uygulanmasını veya yüzde 25-30 tolerans tanınması gerektiğini, 2000 ppm rakamını, halihazırdaki şartlarda tutturmanın mümkün olmadığını ortak olarak vurgulamışlardır." şeklinde belirtti.