Zeytin Vebası Kara Koşnil Zararlısına Önlem Uyarısı

Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Ahmet Doğan, zeytin vebası olarak bilinen Kara Koşnili zazarlısına karşı önlem alınmasını istedi.

Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Ahmet Doğan, zeytin vebası olarak bilinen Kara Koşnili zazarlısına karşı önlem alınmasını istedi.

Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, Bursa’nın simgeleri arasında yer alan zeytinin ilgisizlik sebebiyle yok olmayla karşı karşıya geldiğini dile getirdi. Kara Koşnil zaralısının bakımsız bahçelerdeki tahribatının yanı sıra sağlıklı bahçelere de hızla yayılma özelliği gösterdiğini vurgulayan Doğan, şunları kaydetti: "Zeytin üreticimizin belini büken Kara Koşnil zararlısının Mart ayı çok kritik bir öneme sahip. Kışı uykuda geçiren dişi bireyler Mart ayı sonundan itibaren yumurta bırakmaya başlar. Bir dişi 500 ile bin 500 arasında yumurta bırakabilir. Ancak bu kritik devrede saydığım bu bölgelerde elle tutulur ciddi bir çalışma yapılmadığını aldığımız duyumlarda ve yerinde tespitlerimizle üzülerek görüyoruz."

Hastalığın miras dolayısıyla parçalanan ve ilgilenmeyen arazilerde başladığına dikkati çeken Doğan, Kara Koşnil zararlısının yayılmasını önlemek için çiftçilerin çiftçi malları koruma müdürlüklerine ya da muhtarlara durumu bildirmeleri gerektiğini söyledi. Osmangazi ve Yıldırım genelinde zeytin dikim alanlarında kritik olan Mart ve Mayıs aylarında çiftçileri bilinçlendirmeye yönelik çalışmalara hız vereceklerini anlatan Doğan, "Son derece kritik olan bu dönemde odamızın faaliyet alanında ciddi bir çalışmayla Kara Koşnil’in etkisini kırmaya çalışacağız. Bu konuda sağlıklı bahçe sahipleri de duyarlı davranmalılar." dedi.

KARA KOŞNİL ZARARLISININ ÖZELLİKLERİ

Aktif zararlılar Mayıs ayından itibaren 1-3 ay boyunca görülürler ve Ağustos ayında ergin hale gelirler. Bu yeni erginlerde yumurta bırakarak 2’inci jenerasyonun oluşmasını sağlarlar. Yılda iki jenerasyon verir. Yaşam Alanı; yeşil dal taze yaprak ve genç meyvelerde bulunur. Yeni oluşan bireyler yaprak ve dallarda kümelenirler.