Göçmenlerin Meslek Eğitimi Şansı, Geldiği Ülkeye Bağlı

Alman eğitim sisteminde başarının, etnik kökene bağlı olduğu çeşitli platformlarda dile getiriliyor.

Meslek Eğitimi Federal Enstitü’nün (BİBB) yaptığı bir araştırma meslek eğitimi başarısının da göçmen kökenli gencin geldiği ülkeye göre büyük farklılıklar gösterdiğini ortay koydu. Türk kökenli gençler, Avrupa kökenli göçmen gençlere göre daha dezavantajlı durumda iken, BİBB Başkanı Hubert Esser, uyumun herkese eşit meslek eğitimi şansı verilerek mümkün olduğunun altını çizdi.

Almanya’da işsizlik oranı göçmen kökenli vatandaşlarda Almanlara kıyasla daha fazla iken, yeni bir araştırma göçmen kökenli gruplar arasında dahi meslek eğitim şansının eşit olmadığını ortaya çıkardı. BİBB analizine göre göçmen gençlerin meslek eğitimi şansı geldikleri ülkelere göre büyük farklılıklar gösteriyor. Araştırmaya göre, aynı okul diplomasına sahip olsalar dahi Türk ve Arap kökenli gençler meslek eğitim yeri bulmakta diğer yabancı gençlere kıyasla çok daha fazla zorlanıyor. 2010 yılında Federal İş Ajansına meslek eğitimi arayan kişiler olarak kayıt yaptıran gençlerle yapılan anket, ortaokul diplomalı Türk ve Arap kökenli gençlerin hiçbir avantajı olmadığı ve bunların sadece yüzde 20’sinin bir iş yerinde meslek eğitimine başlayabildiğini gözler önüne serdi. Bu gençlerden meslek okulu diploması olanların dahi meslek eğitim yeri bulma oranının yüzde 26 olduğuna dikkat çekildi.

Güney Avrupalı gençlerin ise ortaokul diplomaları olması durumunda meslek yeri bulma şansları yüzde 40’a yükseliyor. Meslek okulu mezunlarının ise yüzde 59’u meslek eğitimine adım atabiliyor.

GÖÇMEN GENÇLER DAHA AZ İŞ GÖRÜŞMESİNE DAVET EDİLİYOR
Yerli halkın üçte ikisi meslek eğitimi için görüşmeye davet edilirken, göçmenlerin ise ancak yarısı görüşmeye davet ediliyor. Bu rakam Türk ve Arap gençlerinde ise yüzde 46’ya kadar iniyor. Bu rakamları değerlendiren BİBB başkanı Friedrich Hubert Esser, işverenlerin meslek eğitimi yerlerini doldururken nasıl hareket ettiklerini daha detaylı incelemeleri gerektiğini, herkese eşit meslek eğitimi fırsatı verilmesi gerektiğini ve ancak bu şekilde göçmen kökenli vatandaşların topluma uyumlarının mümkün olduğunu kaydetti.

2010 yılında Almanların yüzde 42’si bir mesleğe başlarken, göçmen kökenli gençlerin ise yüzde 28’i (yüzde 33’ü Avrupa kökenli, yüzde 20’si Türk ve Arap kökenli) meslek eğitimine başladı.

2009/10 yılında BA’ya meslek eğitimi için müracaat eden 550 bin gencin dörtte birini göçmen kökenli vatandaşlar oluşturdu. Göçmen kökenli gençlerin üçte birinin ise Türk ve Arap olduğu bildirildi.