Doğuştan Hasta Çocuklara 21,6 Milyon Lira ‘mama Parası` Ödendi (özel)

Sağlıktaki yeni dönemde hastalara yapılan ödemelerde bürokrasi tamamen kaldırıldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), doğuştan metabolik hastalığı bulunanlar ile Çölyak hastalarına özel formüllü yiyecek ve mamalar yapılan ödemeyi hesaplara otomatik olarak ödemeye başladı. Hastaların reçete ve raporlarını internet ortamında görebilen SGK, 24 bin 561 hastaya aylık yaş grubuna göre 52 ile 80 lira arasında ödeme yapıyor. Hasta çocukların ailelerinin verdiği hesaplara 21 milyon 647 bin lira para ayrıldı.
Sosyal devlet olmanın gereği olarak doğumlarının ardından hastalıkları ortaya çıkan çocuklara yapılan ödemelerde yeni düzenlemeye gidildi. Doğuştan metabolik hastalıklar ile Çölyak (gluten alerjisi) rahatsızlığı bulunanların kısıtlı diyetleri sebebiyle kullandıkları özel formül içeren ürünler rapor ve reçete karşılığı sadece eczanelerden alınabiliyordu.
Hastalar bu ürünleri alıp SGK’ya faturayı gönderiyor parasını PTT’den tahsil ediyordu. Hastaları ve ailelerini rahatlatan uygulamayla özel formüllü un, çikolata ve mamalar için yaş gruplarına göre para ödenmeye başladı. Ailelerin verdiği hesaplara paralar her ay otomatik olarak yatırılıyor. 0 ile 5 yaş arasındaki Çölyak hastası çocukların ailesinin bildirdiği hesaplara aylık 52,50 lira aktarılıyor. Bu grupta bulunan 2 bin 108 Çölyak hastası çocuğa bu yıl boyunca 1 milyon 328 bin lira verilecek. 5-15 yaş arasındaki çocuklara 80 lira ödeme yapan SGK, bu yaş grubundaki 4 bin 138 hastanın hesaplarına 3 milyon 972 bin 480 lira ayırdı. 15 yaş üstü Çölyak rahatsızlığı bulunan 7 bin 29 kişiye de aylık 72,50 lira olmak üzere yıl boyunca 6 milyon 415 bin 230 lira ödeme yapılacak.
Protein metabolizması bozukluğu bulunan 11 bin 286 çocuğa da aylık 31 lira ile 77,50 lira veren SGK, 11 bin 286 hastaya yıl boyunca 10 milyon 231 bin 950 lira verecek.

SONDA VE HASTA BEZLERİ DE HESAPLARDA
Ödemelerde belge ve kağıt eziyetinin kaldırıldığı diğer bir hasta grubu da ince ve kalın bağırsak hastaları ile yatalak vatandaşlar oldu. İnce ve kalın bağırsak rahatsızlıklarının tedavisi için karın bölgesine ağız açılması sonucunda kullanılan torba, sonda ve hasta alt bezlerinde bürokrasi kaldırıldı. Daha önce bu ürünlerin bedellerin ödenmesi 3-4 ayı buluyor, hastalardan her seferinde rapor ve belge isteniyordu. SGK hastaların çilesini bitiren uygulamayla herhangi bir belge istemeden belirtilen hesaplara aylık olarak torba, sonda ve alt bezlerinin ücretlerini ödüyor.