Okullarda diyabet ve şişmanlığa karşı eğitim verilecek

Türkiye'de 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında, "Okulda Diyabet Programı" etkinlikleri düzenlenecek Türkiye genelindeki 60 bin okulda, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla bir dizi etkinlikler düzenlenecek.

Türkiye'de 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında, "Okulda Diyabet Programı" etkinlikleri düzenlenecek Türkiye genelindeki 60 bin okulda, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla bir dizi etkinlikler düzenlenecek. Bu kapsamda, öğretmenler ve öğrencilerin çocuklarda diyabet, şişmanlık ve sağlıklı beslenme konularında eğitilerek, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Sanofi Aventis'ten yapılan açıklamada, tüm dünyada diyabete dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için 14 Kasım'da Dünya Diyabet Günü etkinlikleri düzenleneceği belirtildi. Bu kapsamında, Türkiye'deki 81 ilde 60 bin okulda çeşitli eğitim ve etkinliklerin düzenleneceği, bu kapsamda ilköğretim okullarında "Çocuklarda Diyabet", "Çocuklarda Şişmanlık ve Sağlıklı Beslenme" gibi konuların işlendiği eğitim filmleri ile eğitim yapılacağı bildirildi. Ayrıca, öğretmenleri ve öğrencileri bilgilendirmek için eğitim toplantıları düzenleneceği duyuruldu.

-750 BİN ÖĞRETMEN, 17 MİLYON ÖĞRENCİ BİLİNÇLENDİRİLECEK-

Sağlık Bakanlığı Diyabet Kontrolü programı kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği tarafından yürütülen ve Sanofi-Aventis tarafından koşulsuz desteklenen "Okulda Diyabet Programı" ile hedefin, Türkiye'de 750 bin öğretmen ve 17 milyon öğrenciye ulaşılarak çocuklarda diyabet belirtileri ve şişmanlık konusunda farkındalık oluşturmak olduğu belirtildi.

-TÜRKİYE'DE 20 BİNE YAKIN DİYABETLİ ÇOCUK YAŞIYOR-

Türkiye'de bugün 15 bin ile 20 bin civarında diyabetli çocuk olduğu, bu sayıya her yıl bin 700 civarında yeni vakanın eklendiği, eğitim ortamlarında çeşitli zorluklar yaşayan diyabetli çocukların, en çok beden eğitimi dersleri ve okul gezileri gibi aktivitelerden uzak tutulduğu, ders sırasında öğün alamadığı ve tuvalete gitmelerine izin verilmemesi gibi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığı belirtildi. Türkiye'de bir ilk olacak "Okulda Diyabet Programı" ile hem öğretmenlerin diyabet bulguları konusunda bilinçlendirilmelerinin, hem de diyabetli öğrencilerin yaşam kalitesinin yükseltilmesinin hedeflendiği vurgulandı.

Türkiye'de şişman çocuk sayısının ise 2 milyona ulaştığının tahmin edildiği, bu nedenle çocuklarda diyabet, şişmanlık ve sağlıklı beslenme konularında ulusal düzeyde bilinç oluşturulması için hazırlanan ODP'nin, diğer adımını ise "Beslenme Dostu Okul Sertifikasyonu" ve "Diyabetli Çocuklarda Burs Programı" gibi projelerin oluşturduğu duyuruldu.