Tarihi Yapılar Restore Edilirken Aslından Uzaklaştırılıyor

Tarihi yapıların yeniden eski görüntüsüne kavuşturulması için gerçekleştirilen çalışmaların, eserleri doğal görüntülerinden uzaklaştırdığı belirtildi.

Tarihi Yapılar Restore Edilirken Aslından Uzaklaştırılıyor

Bursa’daki tarihi binaların bilinçsiz restorasyonla aslında uzaklaştırıldığı ileri sürüldü. Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi`nde gerçekleştirilen seminerde, tarihi yapım teknikleri, Bursa`daki tarihi yapılar ve özellikleri hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Özlem Köprülü Bağbancı, tarihi yapıların yeniden eski görüntüsüne kavuşturulması için gerçekleştirilen çalışmaların, eserleri doğal görüntülerinden uzaklaştırdığını ifade etti.

Bağbancı, "Çalışmalar belki iyi niyetle ve tarihi yapıları korumak adına yapılıyor. Ancak bilinçsiz ve bilimsel destek alınmadan yapılan bazı çalışmalar, maalesef yüzyıllık tarihi eserlerin, kendine özgü tarz ve yapım özelliklerinden uzaklaşmasına neden oluyor, eserlere daha çok zarar veriyor." dedi.

Tarihi yapılarda uygulanan ve mühendislik zekası ile geliştirilen tekniklerin, günümüzde yapılan restorasyon çalışmalarında kaybolduğunu ve eserlerin sadece dış görüntüsünün yenilendiğini savunan Bağbancı, mesleki ve bilimsel yardımlar almadan yapılan restorasyon çalışmalarının, eserlere telafisi mümkün olmayan kayıplar verdiğini kaydetti.

Seminerde konuşan U.Ü. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilal Bağbancı ise tarihi yapıların normal konut statüsünden çıkartılarak özel bir korunmaya alınması gerektiğini belirtti. Bursa`nın dört bir tarafında tarihi eserlere rastlandığını kaydeden Bilal Bağbancı, eserlerin, yapılacak özel çalışmalar ile korunmasını gerektiğine işaret etti.
Restorasyon çalışmalarında, mutlaka akademik desteğin alınması gerektiğini vurgulayan Bağbancı, restorasyon çalışması yapmak isteyen kurumların, mutlaka bu konuda uzman mühendisler ile işbirliğine gitmesi gerektiğinin altını çizdi.