Ukrayna, Polonya'nın doğalgazını kesti

Doğalgaz şirketi Naftogaz Ukrayna'ın hukuki statüsünde değişiklikler nedeniyle, Ukrayna batı komşusu Polonya'ya giden doğalgaz hattının vanalarını kap

Doğalgaz şirketi Naftogaz Ukrayna'ın hukuki statüsünde değişiklikler nedeniyle, Ukrayna batı komşusu Polonya'ya giden doğalgaz hattının vanalarını kapattı. Yapılan değişiklik ile birlikte 2011'den itibaren, Naftogaz Ukrayna topraklarından çıkartılan doğalgazın tamamen iç piyasaya arz edecek.

Ukrayna'nın batı yakasının doğalgaz dağıtımını yapan, "LvivTransGaz", Polonya'nın, Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNİG) doğal şirketine 1 Ocak 2011'de kesinti yapılacağını daha önceden bildirdiklerini açıkladı.

Öte yandan, PGNİG'nin ise 2020 yılına kadar yapılan doğalgaz anlaşmanın devam etmesini istiyor. 2004 yılında Naftogaz Ukrayna ve PGNİG arasında yapılan anlaşmaya göre Ukrayna'nın, 2011 yılı içerisinde Polonya'ya 184 milyon metre küp doğalgaz vermek yükümlülüğü bulunuyor.

Eylül 2010'da da Ukrayna ile Polonya arasında bir anlaşmazlık olmuş ve Ukrayna kendi ürettiği doğalgazı Polonya'ya vermek istemediği için hattı kapatmıştı.