"Türkiye'nin AB üyeliği Kıbrıs'tan geçer"

Kıbrıs Rum Kesimi Başkanı Dimitris Hristofyas Rum basınına yaptığı açıklamada, "Kıbrıs sorunu çözülmeden Türkiye üyeliği umut edemez. Avrupa perspekti

Kıbrıs Rum Kesimi Başkanı Dimitris Hristofyas Rum basınına yaptığı açıklamada, "Kıbrıs sorunu çözülmeden Türkiye üyeliği umut edemez. Avrupa perspektifi Kıbrıs'tan geçer." yorumunda bulundu. Haravgi gazetesine açıklamalarda bulunan Rum lider, Kıbrıs sorunu çözülmeden Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin hayal olduğunu belirterek, "Avrupa perspektifi Kıbrıs'tan geçer. Biz Türkiye'ye yardım etme konusunda iyi niyete sahibiz; ancak onun da her şeyden önce kendisine yardımcı olması gerekir, şu ana kadar bunu yapmadı. Dolayısıyla, karşılaştığı zorluklar konusunda Kıbrıs Cumhuriyeti'ni suçlamasın." dedi.

Açıklamasında KKTC ile yürütülen müzakerelere de değinen Hristofyas, Eylül 2008'den Mart 2010'a kadar Yönetim ve Güç Paylaşımı, Avrupa Konuları ve Ekonomi başlıklarında önemli görüş birlikleri sağlandığını belirtti. Bu konulardaki görüş birlikleri ve anlaşmazlıkların bir uzlaşı belgesinde kaydedildiğini ve bu belgenin Rum Ulusal Konsey üyelerine de verildiğini söyleyen Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Kıbrıs Türk tarafının müzakereciliğini Derviş Eroğlu aldıktan sonra mülkiyet başlığının müzakeresine başlandığını hatırlatarak bu başlıkta hiç ilerleme kaydedilemediğini ifade etti.

"MÜLKİYET KONUSUNA FARKLI YAKLAŞIYORUZ"

Hristofyas, mülkiyet başlığında iki tarafın felsefelerinin farklı olduğunu belirterek, "Birincisi; Kıbrıs Rum tarafı olarak müzakere masasına koyduğumuz tezlerle yasal mal sahibinin malıyla ilgili tercih hakkına sahip olmasını güvence altına alıyoruz. Öte yandan Kıbrıs Türk tarafı önerisi ile aslında malı elde etme avantajını kullanıcıya veriyor. Bu konuda hiç ilerlemedik ve BM Genel Sekreteri'nin bizleri New York'ta görüşmeye davet etmesinin nedeni de budur." dedi.

"KIBRIS SORUNU AK PARTİ İÇİN ÖNCELİKLİ DEĞİL"

Türkiye'nin şu anda çözüme hazır görünmediği de iddia eden Rum Yönetimi Başkanı, ifadelerine şöyle devam etti: "Davutoğlu ve Bağış gibi Türk liderlerin ve yetkililerin sinsi ve kibirli açıklamalarından ve davranışlarının özetinden bu anlaşılıyor. En azından genel seçimler olduğu için hazirana kadar Türkiye'nin hareket etmesi beklenmiyor."

Hristofyas Haziran ayında yapılacak seçimlerin AK Parti için önemli olduğunu da iddia ederek, Kıbrıs sorunun AK Parti için öncelikli olmadığını da belirtti. Rum lider yaptığı açıklamada, "Sayın Erdoğan'ın partisi AKP açısından seçimlerin kritik önemi vardır bu nedenle karşı karşıya bulunduğu sorunlar arasında Kıbrıs sorununun da olmasını istemiyor. Şu anda Kıbrıs sorunu Türk liderliğinin öncelikleri arasında üst sıralarda değil. Bu; bizim pasif şekilde hazirana kadar zamanın geçmesini bekleyeceğimiz anlamına gelmez. Türkiye'nin AB'ye karşı yükümlülüklerini yerine getirmesinde ısrar edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.