Antep Fıstığı Tanıtım Derneği: Ürün, bölge halkının geleceği adına stratejik önem taşıyor

Antep Fıstığı Tanıtım Derneği Başkanı Zeki Yağcı, Antep fıstığının bölge halkının geleceği adına stratejik bir önem taşıdığını belirtti.

Tarım

Antep Fıstığı Tanıtım Derneği Başkanı Zeki Yağcı, Antep fıstığının bölge halkının geleceği adına stratejik bir önem taşıdığını belirtti.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından organize edilen ve iki gün sürecek '1. Ulusal Antepfıstığı ve Badem Çalışma Grubu Toplantısı' Gaziantep Ticaret Odası'nda (GTO) başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan GTO Meclis Başkanı ve Antep Fıstığı Tanıtım Derneği Başkanı Zeki Yağcı, Antep fıstığının Gaziantep başta olmak üzere bölgedeki birçok ilin geçimini sağladığı stratejik bir ürün olduğunun altını çizdi. Zeki Yağcı,şunları ifade etti:

"Bildiğiniz gibi Antep fıstığı bölgemizin çok önemli bir ürünü. Gaziantep başta olmak üzere Kilis, Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa, Siirt hatta bölgenin tamamına yakınında Antep fıstığı üretimi çok rahatlıkla yapılıyor. Ürünün tamamına yakını şehrimizde işleniyor. Fıstık, şehrin ekonomisi açısından üreticilerimizin ve bölge halkının çok önemli bir gelir kaynağıdır. Bu nedenle stratejik öneme sahip bu ürünün geleceği bölge halkının geleceği açısından da önem taşımaktadır."

Antep fıstığının ciddi sorunları bulunduğunu ve Gaziantep'teki tüm kurum ve kuruluşların bir araya gelerek ürünün sorunlarına ortak çözümler aramak ve gerek yurt içinde gerek yurt dışında tanıtımını sağlamak amacıyla Antep Fıstığı Tanıtım Derneği'ni kurduklarını dile getiren Zeki Yağcı, "Kurmuş olduğumuz bu dernek, Antep fıstığının sorunlarına çözüm aramak ve tanıtımını gerçekleştirmek için kuruldu. Bu arada tarihi bir yanlışlığı düzeltmek istiyorum. Çok eski yıllarda Gaziantep, Halep'e bağlı iken ticareti Şam üzerinden yağıldığı için bir dönem ürünümüz Şam fıstığı diye adlandırılıyordu. Ama bu tarihi yanlışlığı düzelttik. 2000 yılında ismini Antep fıstığı olarak tescil ettirdik. Dernek olarak ürünün tanıtımı için gerek yurt içinde gerek yurt dışında fuarlara katılıyoruz. Antep fıstığının insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırıyoruz. Geçtiğimiz yıl Gaziantep Üniversitesi'nde bir araştırma yapıldı. Bu araştırmada, Antep fıstığı diyetinin kalp sağlığı üzerinde çok ciddi etkileri olduğu ortaya çıktı. Yine geçtiğimiz yıl dünyanın önde gelen 50 gazetenin muhabir ve köşe yazarını Gaziantep'te misafir ettik ve Antep fıstığını anlattık. Fıstığın bölgedeki işsizliğin önlenmesinde ve istihdamın artmasında önemli bir etken olduğunu biliyorum. Bölgede binlerce aile geçimini Antep fıstığının ekimi, dikimi ve ticaretiyle sağlıyor. Ben bu toplantıyı çok önemsiyorum. Buradan çıkacak neticelerin sektöre yön vereceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı da yapılan toplantının Antep fıstığı ve badem sektörüne ulusal düzeyde yön vereceğini savundu. Arpacı, Antep fıstığının özellikle bu bölge için çok önemli bir ürün olduğuna dikkat çekerek, "Bunun yanında son yıllarda badem yetiştiriciliği de çok hızlı ve modern bir şekilde hızla gelişmektedir. Antep fıstığının sorunları, çözüm önerileri bu toplantıda tartışılacak. Çiftçilerimizin eğitim konularında, Tarım İl Müdürlük ile beraber çözüm üretebileceğimiz cevaplar da tartışılacak. Dolayısıyla bu çalışmanın çok yararlı olacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

GAZİANTEP'TE DE RAKAMLARIMIZ TAHMİNLERE DAYANIYOR

Gaziantep İl Tarım Müdürü İbrahim Yılmaz ise Antep fıstığının mutluluk veren bir ürün olduğuna vurgu yaptı. Yılmaz, "Biz bu ürünü üretmekten büyük keyif alıyoruz. Antep fıstığı tüketen insanlar zorunlu olarak tüketmiyorlar, Antep fıstığı keyif veren bir ürün. Keyif alan insanları görmek de bize keyif veriyor. Bizim şu anda en çok karşılaştığımız olay Antep fıstığının kayıt altına alınması. Antep fıstığıyla ilgili politikaların oluşturulmasında ithalat ve ihracatta bu rakamların kullanılması. Maalesef bütün Türkiye'de olduğu gibi Gaziantep'te de rakamlarımız tahminlere dayanıyor. Bu nedenle tahminler üzerinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü olarak yönetim bilgi sistemlerinden istifade etmek suretiyle çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz." şeklinde konuştu.

TAGEM Genel Müdürü Müslüm Beyazgül, toplantının yararlı geçmesini beklediklerini ifade ederken, Gaziantep Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan da Türkiye'de üretilen birçok ürünün dünyada en çok Türkiye'de üretilmesine rağmen fiyatlandırmada sıkıntı yaşandığına dikkat çekti. Toplantıda daha sonra konunun uzmanları tarafından katılımcılara bilgiler verildi.