Yılın ihracat şampiyonu domates oldu

Antalya'dan yılın ilk 7 ayında gerçekleşen meyve ve sebze ihracatı geçen yılın aynı dilimine göre ortalama yüzde 28 artış gösterdi.

Antalya

Antalya'dan yılın ilk 7 ayında gerçekleşen meyve ve sebze ihracatı geçen yılın aynı dilimine göre ortalama yüzde 28 artış gösterdi.

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AYMSİB)'nin açıkladığı rakamlara göre, mevye ve sebze ihracatı miktar bazında yüzde 23, değer bazında yüzde 32 artış oldu. Bu rakamlardan elde edilen gelir ise 330 milyon 812 bin dolar olarak gerçekleşti.

Yaş meyve ve sebze ihracatında alıcı ülkeler sıralamasında ise birinciliği Bulgaristan aldı, onu Almanya, Rusya Federasyonu ve Romanya izledi. Ürün bazında yaş meyve sebze ihracatı değerlendirildiğinde 180 milyon 841 bin dolarlık ihracat ile domates ilk sıradaki yerini korudu, onu kiraz-vişne grubu ile biber ve hıyar-kornişon takip etti.

Bu yıl kalite ve verimde yaşanan ilerleme nedeniyle kiraz ihracatında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 200'e yakın bir artış oldu. Yağışların kirazın çatlamasına neden olduğu, dolayısıyla kaliteli ürün temininde sıkıntıların yaşandığı bildirildi. Kötü hava koşullarına rağmen Antalya bölgesinin kriz ihracatında sezonu artışla kapattığı ifade edildi.

BULGARİSTAN'IN GEREKSİZ ENGELLEMESİ SÜRÜYOR

Öte yandan Avrupa Birliği(AB)'ne giriş kapısı olan Bulgaristan'la ihracattaki sıkıntılar devam ediyor.

AYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Bulgaristan'ın gümrük kapılarında Türk TIR'ların üçte birini durdurarak analize tabi tuttuğunu, bunun da ürünlerin işçilik maliyetine eşdeğer olduğunu belirtti. Genel olarak bu durumun rakip ülkelere karşı Türklerin gücünü azalttığına dikkat çeken Satıcı, "Uygulamanın ihracatçılara zarar vermeyecek şekilde gerçekleşmesi için uluslararası arenada çalışmalarımız devam ediyor." ifadesini kullandı.

'DEĞERLİ TÜRK PARASI İHRACATI OLUMSUZ ETKİLİYOR'

Mustafa Satıcı, TL'nin yabancı paralar karşısında değerli bir düzeyde olmasının ihracatı etkileyen diğer bir neden olduğunu ifade etti. Satıcı, "Değerli TL politikası, özellikle Avrupa'da zaten rekabette zorlanan Türk ihracatını olumsuz yönde etkiliyor. Buna rağmen Merkez Bankası'nda ülkemiz gerçeklerine uygun para politikaları oluşturmak adına irade göremiyoruz. Dolayısıyla Merkez Bankası'nın döviz kurları ile ilgili umutlarımızı kaybettik."

Merkez Bankası'nın TL değerini yüksek tuttuğundan dolayı üretim ve ihracatta ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Satıcı, "TL'nin aşırı değerli olması ve Merkez Bankası'nın para politikasının ihracatı desteklemek yerine, tamamen spekülasyonların beklentileri doğrultusunda gerçekleştirmesi, sadece yaş meyve sebze ihracatı değil tüm ihracatımızı olumsuz etkileyecektir." dedi.

AYMSİB olarak yıl sonuna kadar 500 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Satıcı, "Ancak Merkez Bankası tarafından Türkiye'nin rekabet gücünü dikkate alacak ve TL'nin aşırı değerlenmesini engelleyecek bir kur politikası uygulanmadığı sürece hedefe ulaşmak bir yana ihracatımızın azalması kaçınılmaz olacak." ifadelerini kullandı.

Bu yıl ihracatı tehdit eden Tuta Absoluta (domates güvesi) zararlısı ile mücadele konusunda da çok hızlı davranmaları gerektiğinin altını çizen Satıcı, yoğun domates ihracatı sezonuna başlamalarına fazla zaman kalmadığını, tüm sektör paydaşlarının ele ele vererek hazırlıkları tamamlayıp bu yönde eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapmaları gerektiğini söyledi.