Şifa'dan Hastalarına 'Şifa' Dağıtan Diyet Reçeteleri

Şifa Hastaneler Grubunda beslenme ve diyet polikliniklerinde kişiye özel beslenme programları hazırlanıyor.

Şifa'dan Hastalarına 'Şifa' Dağıtan Diyet Reçeteleri
Hızlı ve tempolu iş yaşamı, hareketsizlik, fast-food tarzı beslenme gibi nedenlerle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla artan ve aşırı şişmanlık olarak da bilinen obeziteye karşı çalışmalarına ağırlık veren Şifa Hastanesi, beslenme ve diyet polikliniklerinde doğal ve bilimsel yöntemlerle kilo verilmesini sağlıyor.
KİŞİYE ÖZEL BESLENME PROGRAMI
Aşırı kilo alma ve alınan kiloları verememenin genetik, metabolik, biyokimyasal, kültürel ve psiko-sosyal olmak üzere birçok nedeni olduğunu belirten diyetisyen Fatma Baysal, başvuran her hastaya kendisine özel beslenme programları hazırladıklarını söyledi. Hastanede, doktor ve personele "sağlıklı zayıflama ve kilo koruma" konusunda bir seminer veren Baysal, ideal beslenme programının mutlaka her 'kişiye özel' olması gerektiğini belirtti. Diyetler özel planlandığı için açlık, zorlanma görülmüyor, hastalar istediği her besini tüketebiliyor. Çok yasaklı ve açlık çektiren diyetlerin geçici çözümler olduğunu, sorunun sadece kilo vermek olmadığı, kilo verdikten sonra kilonun nasıl korunacağının da üzerinde durulması gerektiğini belirten Baysal, her hastaya sağlıklı beslenmeyi öğreterek hayatları boyunca uygulayabilecekleri bir beslenme tarzı oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
Ayrıca gebelikte de yine kişiye özel programlar hazırlayarak fazla kilo alımının önüne geçtiklerini de belirten Baysal, "Annenin ve bebeğin sağlığı için gebelikte beslenme çok önem verilmesi gereken bir noktadır" dedi.
YURTDIŞINDA TEST İMKANI
Hastalardan aldıkları kan örneğini, yurtdışındaki özel bir laboratuvarda gıda intoleransı testi ile analiz ettirdiklerini ve sertifikasını aldıklarını belirten Baysal, "Bazı kişilerde bazı besinler, obezite ,ödem, kabızlık, migren ,depresyon ,astım, sedef hastalığı gibi birçok kronik rahatsızlığa neden olabiliyor. Gıda intoleransı testi ile kişilerin hangi gıda veya gıdalara karşı intoleransı olduğunu analiz ediyoruz ve uygulaması gereken kişisel beslenme programını hazırlıyoruz" dedi.
ONKOLOJİ VE KALP-DAMAR HASTALARINA ÖZEL DİYET
Baysal, polikliniklerinde diyabet, onkoloji, böbrek, kalp-damar hastalarına yönelik özel beslenme programları da hazırladıklarını dile getirerek, onkoloji hastalarında uygulanan tedavi nedeniyle oluşan aşırı kilo vermeyi, düzenledikleri takipli ve kişiye özel beslenme programlarıyla önlediklerini söyledi. Baysal, diyabet, kalp damar hastalığı gibi çoğu hastalığın tedavisinde beslenmelerinin de düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, " Örnek olarak; Kalp damar hastalıkları, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişikliği ile önlenebilen veya oluştuktan sonra tıbbi tedavi, beslenme tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile iyileştirilebilen bir sağlık sorunudur. Kalp damar hastalıklarında, doymuş yağların ve rafine karbonhidratların tüketiminin azaltılması, tekli doymamış yağ asitlerinin ve posa içeriği yüksek besinlerin tüketiminin artırılması temel hedeflerdendir. Hedefimiz; hayatı boyunca uygulayabileceği bir beslenme programı ile kalp sağlığını hep korumaktır. Sadece beslenmelerini düzenleyerek diyabet, böbrek hastalıkları, gut hastalığı gibi birçok kronik hastalıkta iyileşme sağlıyoruz" diye konuştu.
ÇOCUK VE ERGEN BAŞVURULARI ARTTI
Kendilerine gelen hastalar arasında 3-18 yaş arasındaki, henüz ergenliğe bile ulaşmamış çocuk ve gençlerin de fazlalığına dikkat çeken Baysal, "Maalesef çocuk ve genç hasta başvurularımız da artıyor. Onlara ve ailelerine özel beslenme eğitimi veriyoruz. Tüketimlerini değerlendirerek, alışkanlıklarını analiz ederek tamamen kişiye özel ve takipli beslenme programları oluşturuyoruz. Besinlerin içerikleri, kalorileri, az yeme davranışını öğrenme, ev-işyeri-çevre ortamının kontrolü, egzersizin planlanmasını anlatıyoruz. Verdiğimiz eğitim sayesinde sağlıklı beslenme, sadece çocukluğu veya ergenliği değil tüm yaşamını kapsadığını da "sözlerine ekledi.