87 yaşındaki hasta kornea nakli ile ışığa kavuştu

Sol gözünde bulanıklık hissi, görmede azalma, batma ve ışığa hassasiyet şikâyetleri ile Acıbadem Bursa Hastanesi'ne başvuran diyabet hastası Hüseyin A

Sol gözünde bulanıklık hissi, görmede azalma, batma ve ışığa hassasiyet şikâyetleri ile Acıbadem Bursa Hastanesi'ne başvuran diyabet hastası Hüseyin Atilla (87), gerçekleştirilen kornea nakli ile sağlığına kavuştu.

Ameliyatı gerçekleştiren Göz Hastalıkları Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Haluk Ertürk, bağışlanan sağlıklı korneadan 8 milimetre çapında, daire şeklinde bir parça çıkartılarak, sol gözünün korneasından çıkartılan parçanın yerine dikildiğini söyledi.

Nakledilen kornea ile hastanın gözündeki bulanıklığın ortadan kalktığını ve azalmış olan görmesinin artırıldığını dile getiren Dr. Ertürk, "Halk arasında göz nakli olarak bilinen kornea nakli veya keratoplasti, korneanın yüzey bozukluğu veya bulanıklığının görmenin azalmasına sebep olduğu durumlarda yapılan bir cerrahi işlem. Operasyonda, gözün sadece çeşitli hastalıklar sonucu bozulmuş olan en öndeki saydam tabakası bağışlanan sağlıklı kornea dokusuyla değiştiriliyor. Kişinin göz tembelliği veya retina yani görme ağ tabakası sorunu yoksa görme sağlanabiliyor." dedi.

Kornea nakline götüren hastalıklara dikkat çeken Ertürk, katarakt ameliyatı sonrası gelişen komplikasyona bağlı kornea bulanıklığı, korneanın lekelenmesine neden olmuş mikrobik ve doğumsal hastalıklar, göz yaralanmaları ve keratokonüs gibi korneanın incelmesine neden olan durumlara işaret etti.

Ameliyattan önce uzun süredir tek gözle görmeye çalışan Hüseyin Atilla'nın ilerleyen aylar içerisinde dokunun yeni yerine uyumunun artmasıyla birlikte görme yetisinin daha da artacağını kaydetti.

"BİR HAFTA DA HAYATIM DEĞİŞTİR"

Kornea naklinin ardından görmeye başladığını ifade eden 3 çocuk babası Hüseyin Atilla, "Bugün nakil sonrası yedinci günüm. Bir hafta öncesine kadar göremezken ameliyatın ardından görmeye başladım. Ayrıca gözümdeki batma hissi de tamamen ortadan kalktı. Önümüzdeki günlerde çok daha net göreceğime inanıyorum. Doktorum Prof. Dr. Haluk Ertürk dünyamı yeniden aydınlattı." diye konuştu.