TEMA Rize Temsilcisi Özer: Her 24 saatte 200 tür yok oluyor

Türkiye Erozyonla Mücadele Ve Ağaçlandırma Vakfı (TEMA) Rize Temsilcisi Nevzat Özer, dünyada her 24 saatte 200 türün yok olduğunu söyledi.

5 Hazira

  Türkiye Erozyonla Mücadele Ve Ağaçlandırma Vakfı ( TEMA ) Rize Temsilcisi Nevzat Özer , dünyada her 24 saatte 200 türün yok olduğunu söyledi .

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Özer , geçmiş 65 milyon yıldaki en hızlı tür yok oluşunun günümüzde yaşandığını bildirdi .

Dünya üzerinde 5 ile 100 milyon arasında tür olduğu var sayıldığını belirten Özer , ' ' Günümüze kadar sadece 2 milyon türün keşfedildiği düşünülürse , üzerinde yaşadığımız gezegen ve diğer türler hakkındaki bilgilerimizin yetersiz olduğu ortaya çıkmaktadır . Bilinen 17 bin 291 bitki ve hayvan türü azalarak nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya iken , sayıları artan birkaç türden biri de insanoğludur . Bu tükenişin sorumlusu insandır . Çeşitli nedenlerden dolayı türler doğal hızlarından bin kat daha hızlı yok olmaktadır . Dünya üzerindeki tür çeşitliliği bize gıda , ilaç , giysi , yakıt gibi çok sayıda fayda sağlamaktadır . ' ' dedi .

Bilim adamlarının her 24 saatte 150 ile 200 arası türün yok olduğunu tahmin ettiklerini dile getiren Özer , şöyle dedi : " Geçmişten günümüze türlerin yok olduğu devirler olmuştur , ancak geçmiş 65 milyon yıldaki en hızlı tür yok oluşu günümüzde yaşanmaktadır . Sıcaklıklardaki 1 , 5 ile 2 , 5 derece arasındaki artış , bitki ve hayvan türlerinin yaklaşık yüzde 20-30 ' unun yok olmasına neden olacaktır . Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60 ' ı için gerekli olan ilaçlar bitkilerden elde edilmektedir . TEMA , kurulduğu yıldan bu yana orman , su ve biyolojik çeşitliliğin korunması adına mücadele vermektedir . TEMA Vakfı , uyguladığı örnek projelerin yanında doğal varlıklar üzerinde baskı ve tahribat yaratan uygulamaları durdurmak için hem yasal hem de saha çalışmaları yürütmektedir . ' '

Birleşmiş Milletler ( BM ) ' in 2010 yılını " Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Yılı " ilan ettiğini hatırlatan Özer , dünya üzerindeki biyo çeşitliliğin korunmasının önemine dikkat çekmek üzere de bu yıl Dünya Çevre Günü ' nün ana konusunun da " Bir Çok Tür , Bir Tek Gezegen , Bir Tek Gelecek " olarak belirlendiğini sözlerine ekledi .