Ses kayıtları soruşturması Yargıtay Başkanı'nı bekliyor

Yüksek yargıdaki skandal ses kayıtlarıyla ilgili olarak Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, 'Takipçisi olacağız.' açıklamasında bulunmuştu. Ancak söz konusu kayıtlara ilişkin soruşt...



Yüksek yargıdaki skandal ses kayıtlarıyla ilgili olarak Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, "Takipçisi olacağız." açıklamasında bulunmuştu. Ancak söz konusu kayıtlara ilişkin soruşturmayı yürütmekle görevli 1. Başkanlık Kurulu'nun, Gerçeker'in yaklaşık1 haftadır şehir dışında bulunması yüzünden toplanamadığı öğrenildi. Dolayısıyla kayıtlarla ilgili inceleme de henüz başlamadı.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, 14 Mayıs'ta görülen duruşmada, tutuklu sanıklardan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in 'Ergenekon terör örgütü üyesi olmak' suçlamasıyla yargılandığı dava dosyası ile 'Kaos Planı' dava dosyasının, birleştirme kararı beklenmeden daireye gönderilmesine karar vermişti. Söz konusu kararın nasıl alındığı, 18 Mayıs'ta internete düşen ve Yargıtay 8. Ceza Dairesi üyesi Hamdi Yaver Aktan'a ait olduğu iddia edilen ses kaydıyla netlik kazanmıştı. Kayıttaki ses, bir başka Yargıtay Üyesi Fatih Arkan'a Cihaner'in nasıl kurtarılacağını açık bir dille anlatıyordu. Hamdi Yaver Aktan, bu süreçte izlenecek yolu şöyle özetliyordu: "Burada süreci biraz uzatmamız gerekiyor, dosyayı birleştirdikten sonra önce tüm sanıklar tahliye edilecek. Sonra biraz uzatıp dosya kapatılacak. Burada tahliye kopartmaya bakmak lazım, bir buçuk ayı yedik. Korktular. Dünkü yazının etkisi. Bu kararı vermeleri gene iyi."
İlhan Cihaner'in kurtarılması için neler vaat edildiği de söz konusu kayıtla ortaya çıktı. İşte kasetteki ifadelerden bazıları: "Ersan Ülker'e dedim, 'bunu yaparsan Yargıtay başkanısın'. Üç tane adaysınız Abdurrahman Yalçınkaya, Kadir Özbek ve sen. Hepsine söyledim. Bunu yapan geçer. Erzurum, 'Göndermiyorum' derse ne yapacaksınız? Fotokopi bile gönderse birleştirme kararı ver. Fotokopi bile olsa ben olsam birleştiririm, basarım tahliyeyi. Şu anda Abdurrahman Bey bir dava daha açabilir. Ama önünü kesiyorlar. Anayasa değişikliğiyle, ikisi kalıyor. O da müthiş korkak. Hepimizi içeri atacaklar diyor. Ersan'a dedim ki: Cumhurbaşkanlığı dosyasını sakın karara çıkartma, beklet. Kuyruğu sende adamın."
Söz konusu kayıt gündemi sarsmıştı. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, ses kayıtlarıyla ilgili sorular üzerine 20 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, "Bunları basından öğrendik. Takip ediyoruz, araştıracağız, nedir, ne değildir, bir bakacağız. Konuyu tam açıklığa kavuşturmadan bir kanaat belirtmek doğru değil. Araştırdıktan, gerekli incelemeyi yaptıktan sonra konunun takipçisi olacağım." ifadelerini kullanmıştı. Skandalın ortaya çıkmasının üzerinden 1 hafta geçti. Edinilen bilgilere göre, şu ana kadar konuyla ilgili bir inceleme yapılmadı.
Soruşturmayı yürütmekle görevli 1. Başkanlık Kurulu'nun henüz toplanmadığı öğrenildi. Yargıtay Başkanı'nın bir haftalık şehir dışı programının bulunduğu ve bu süre zarfında Başkanlık Kurulu'nun bir işlem yapmasının mümkün olmadığı dile getiriliyor. Yargıtay'ın, Yargıtay 8. Ceza Dairesi Üyesi Hamdi Yaver Aktan'ın suç duyurusu üzerine soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'sesleri kim kaydetti' soruşturmasını bekleme eğiliminde olduğu ifade ediliyor. Hukukçular, ses kaydı yasa dışı yollarla elde edilmiş olsa bile, Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu'nun söz konusu ses kayıtlarındaki içerikleri disiplin soruşturmasında esas alabileceği yorumları yapmıştı.


Zaman