İstanbul Üniversitesi Öğrencilerinden Gelibolu Yarımadası'nda Anlamlı Tören

Çanakkale Savaşları sırasında şehit düşen 253 bin asker arasında yer alan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, Gelibolu Yarımadasında düzenlenen törenle anıldı.

  Gelibolu Yarımadası ' nda dü ; zenlenen tö ; ren Kabatepe Tanıtma Merkezi ö ; nü ; nde gerç ; ekleştirildi . Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ' nın okunmasının ardından tö ; rende bir konuşma yapan İstanbul Ü ; niversitesi Rektö ; rü ; Prof . Dr . Yunus Sö ; ylet , Ç ; anakkale Savaşı sırasında hayatlarını kaybeden İstanbul Ü ; niversitesi Tıp Fakü ; ltesi ö ; ğrencilerini rahmetle andıklarını belirterek , ' 1915 yılında 18 Mayıs ' ı 19 Mayıs ' a bağlayan gece , ü ; niversite ö ; ğrencilerimiz ile İstanbul Erkek Lisesi ö ; ğrencileri , Ç ; anakkale Savaşı ' nda Arzak ' lara karşı inanılmaz bir destan yazarak şehit olmuşlardır . Bu vesileyle onları anmak iç ; in 12 yıldan buyana burada bu tö ; reni dü ; zenliyoruz . Buraya bin 200 ö ; ğrencimizle birlikte geldik . Bizler şuan buradaysak , onlar bu vatan iç ; in şehit oldukları iç ; in buradayız . Onlar olmasaydı bugü ; n bizler burada olmayacaktık . Ö ; nü ; mü ; zdeki yıllarda bu etkinliğin bü ; tü ; n ü ; niversitelerin katılımı ile yapılmasını arzuluyoruz . Bu konuda da bizler buna ö ; ncü ; lü ; k etmeye hazırız ' dedi .

Tö ; rende ayrıca Eceabat Kaymakamı Bü ; lent Uygur , Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz da birer konuşma yaparak 95 yıl ö ; nce hayatlarını kaybeden şehit tıbbiyeleri rahmetle andıklarını sö ; ylediler . Tö ; rende duygusal bir şiir okuyan İstanbul Ü ; niversitesi Genel Sekreteri Dr . Yusuf Akç ; a ise izleyenleri gö ; zyaşlarına boğdu . Etkinlik şiirlerin okunması , Ç ; anakkale Savaşı ile ilgili sunumların yapılması ve 23 kişiden oluşan ü ; niversite ö ; ğrencilerinin ' Ç ; anakkale Geç ; ilmez ' isimli tiyatro gö ; sterisi ile devam etti . İstanbul Ü ; niversitesi ' nden bin 200 ö ; ğrenci ile birlikte akademik personeli de katıldığı anma tö ; reni 95 yıl ö ; nce tıbbiyelilerin şehit oldukları Kanlı Sırt Mevkiinde dü ; zenlenen tö ; rende duaların okunmasının ardından sona erdi .

Ö ; te yandan Kabatepe Tanıtma Merkezi ' nde gerç ; ekleştirilen tö ; renin dışında aynı saatlerde Sağlık-Sen tarafından Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı ' nda Orman Kampı bö ; lgesinde ' Okuldan Şehadete ' isimli ayrı bir program daha dü ; zenlendi . Yapılan konuşmaların ardından Ç ; anakkale Savaşı ' nda şehit olan tıbbiyeliler ile ilgili konuşmalar yapıldı . Etkinlik katılımcıların tıbbiyelilerin şehit oldukları saat olan 03 . 30 ' da şehitlerin ruhuna Kur ' an-ı Kerim ve dua okunması ile sona erdi .

Bilindiği gibi , 95 yıl ö ; nce Ç ; anakkale savaşlarına katılmak ü ; zere yü ; zlerce tıbbiye ö ; ğrencisi cepheye gitmiş ve bu ö ; ğrencilerin tamamına yakını şehit olmuştu . Bu sebeple 1921 yılında Tıp Fakü ; ltesi mezun verememişti . Şehit tıbbiyeliler , her yıl 18 Mayıs ' ı 19 Mayıs ' a bağlayan gece bö ; lgede dü ; zenlenen tö ; renlerle anılıyor .