Yrd. Doç. Dr. Mertoğlu: Çocuklar için en iyi iletişim aracı oyun ve müzik

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ercan Mertoğlu

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ercan Mertoğlu, çocuklar için en önemli iletişim aracının oyun ve müzik olduğunu söyledi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Keşan Meslek Yüksekokulu (KMYO)'nun "12. Geleneksel Streetball Turnuvası ve Bahar Şenlikleri" çerçevesinde, Çocuk Gelişimi Programı öğrencilerine yönelik olarak, "Okul Öncesi Eğitimde Müzikle Öğretim" konulu seminerde konuşan Yrd. Doç. Dr. Ercan Mertoğlu, bireyde öğrenmenin en hızlı olduğu yaşın 3-6 olduğunu belirtti.

Mertoğlu, "Çocuk sosyalleşmeye 3 yaşında başlar. Bu nedenle okul öncesi eğitim alma imkânına erişmiş çocukların, aynı kültür ve bilgi seviyesine getirilmesi amaçlanıyor. Çocuklarla çalışırken ve onlara bir şeyler öğretirken en önemli iletişim araçları oyun ve müziktir. Müzik içindeki ritimlerden dolayı uyarıcıdır. Ritim matematiksel bir işlemdir. Ritim duygusu gelişmiş çocukların matematiksel zekâlarının da arttığını görüyoruz. Ritim duygusu gelişmiş çocuklarda analiz ve sentez duygusu da gelişmiştir." dedi.

ÇOCUKLARDA İŞİTME ANA RAHMİNDE BAŞLAR

Müziğin çocuğun dil gelişimine de büyük katkı sağladığına vurgu yapan Ercan Mertoğlu, müziğin etkinliklerde şarkı söyletmeye yarayan bir araç olmadığını, eğitim metodu olduğunu dile getirdi.

Velilerin küçük çocuklarına, müzik ve iletişim konusunda bazen yanlış davrandığını dile getiren Mertoğlu, bebeklerde işitmenin daha ana rahmindeyken 4 aylık olduğu zaman başladığını ifade ederek, şunları söyledi: "Doğduktan sonra da duyduğu müziklerle sentezler yapıldıktan sonra kalıcı beğeniler oluşuyor. Aileler bu nedenle çocuklarına çıtası ve kalitesi yüksek müzikler dinletmeli. Bu sayede kalitesi de yüksek kişiler yetişebilir."

ÇOCUKLARLA BOL BOL KONUŞUN

Mertoğlu, çocuklarla bol bol konuşulmasını önerdi ve bunun çocuğun dil haznesinin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

Ercan Mertoğlu, çocukların yabancı müzik dinlemesinde herhangi bir sakınca olmadığını ancak bunun okul öncesi dönemde yapılmaması gerektiğini söyledi. Mertoğlu, bu dönemde çocuklara özellikle kaliteli, dili doğru kullanılmış Türk müziği eserlerinin dinletilmesini tavsiye etti.