Sivas'ta 2 ton hastalıklı patates ele geçirildi

Sivas Tarım İl Müdürlüğü, patates hastalıklarına karşı almış olduğu karantina tedbirleri kapsamında, patates siğili hastalığı olduğu tespit edilen 2 t

Sivas Tarım İl Müdürlüğü, patates hastalıklarına karşı almış olduğu karantina tedbirleri kapsamında, patates siğili hastalığı olduğu tespit edilen 2 ton patatese el koydu.

Tarım Müdürü Mehmet Beykaya, konuyla ilgili açıklamasında, 4 Mayıs'ta alınan bir ihbar üzerine Şarkışla'da yapılan denetimlerde, Niğde'den ekim yapılmak üzere getirilen 2 bin kilogram patatese rastlandığını ifade etti. Beykaya, söz konusu patateslere 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu'nun 16. maddesine istinaden aynı Kanun'un 52. maddesine göre el konulduğunu kaydetti.

Önceki yıllarda olduğu gibi sıkı karantina tedbirleriyle iç ve dış karantinaya tabi patates siğil hastalığının bulaşık olduğu illerden gelen patates satıcılarının, Sivas'a girişlerinin engellendiğini belirten Beykaya, "Yapılan bu türlü denetimler ve yasal yaptırımlarla beraber, çiftçilere de önemli görevler düşüyor. Sertifikalı patates tohumluğu kullanılması, kaynağı bilinmeyen patates tohumluklarının alınmaması, seyyar satıcılarından tohumluk almadan önce mutlaka Zirai Karantina Taşıma ve Satış Sertifikasının sorulması, belgesi bulunmayanlardan kesinlikle tohumluk alınmaması, durumun il ve ilçe tarım müdürlüklerine bildirilmesi gerekiyor." dedi.

Yapılan araştırmalar sonucu, Sivas'ın patates üretim merkezi olabileceği sonucuna varıldığını kaydeden Beykaya, "İlimizde son yıllarda tohumluk ve sanayi ürünü olarak patates üretimi yaygınlaşarak artmaktadır. 2006 yılında 12 bin dekar olan patates ekim alanımız 2009 yılı itibariyle 60 bin dekara çıkmıştır. Gelecekte Sivas ekonomisine önemli katkılar sağlayacağı aşikârdır." diye konuştu.

Özellikle son yıllarda iç ve dış karantinaya tabi patates siğil hastalığının Nevşehir, Niğde ve Ordu illerinde görülmeye başlamasıyla buralarda tohumluk patates üretiminin yasaklandığına işaret eden Beykaya, şöyle dedi:

''Bu illerdeki tohumluk patates üreticileri büyük oranda ilimize gelmişlerdir. Patates siğil bilinen bir kimyasal mücadelesi olmayıp, yüzde 60-70'lere varan ürün kaybına neden olmaktadır. Bulaşık olduğu alanlarda 30 yıl süre ile patates ekimi yasaklanmaktadır. Önceki yıllarda olduğu gibi müdürlüğümüz tarafından sıkı karantina tedbirleriyle iç ve dış karantinaya tabi patates siğil hastalığı bulaşık olduğu illerden gelen patates satıcılarının ilimize girişleri engellenmektedir."