'Rus turistler para harcamaz' önyargısı bitti vizenin kaldırılması doping etkisi yapacak

Türkiye ile Rusya arasındaki vizenin kaldırılması turizmciyi sevindirdi. 'Rus turistler para harcamaz' ön yargısının bittiğini belirten turizmciler, '

Türkiye ile Rusya arasındaki vizenin kaldırılması turizmciyi sevindirdi. 'Rus turistler para harcamaz' ön yargısının bittiğini belirten turizmciler, 'kaliteli hizmete kaliteli turist gelir' düşüncesinde. Avrupalıların alış verişe doyduğunu ifade eden turizmci, esnaf açısından da Rus turistlerin önemli bir pazar oluşturduğuna inanıyor.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin artmasıyla birlikte vizenin kaldırılması en fazla turizmcileri ve yerli esnafı sevindirdi. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği(ALTİD) Başkanı Gülçin Güner, karşılıklı işbirliği anlaşmalarının Türkiye'nin itibarını artırdığını söyledi. Vizenin kaldırılmasıyla uzun vadeli sıcak ilişkileri beraberinde getireceğini ifade eden Güner, özellikle de ticaret hacmini artıracağına dikkat çekti.

Rus pazarının çok büyük olduğunu söyleyen Güner, "Türkiye'nin bu pazarda payı artacak. Rus turist sayısının 2010 için yüzde 20 artacağını düşünüyoruz. Turist gelişini 12 aya yayabilirsek turizmci için iyi olacak. Dolu kapasitelerin artışını sağlayabilmek mümkün değil ama ön ve bitiş sezonlarında ve kış sezonunda bunu tanıtımla artırabiliriz." diye konuştu.

Misafirin kaliteli ya da kalitesiz olması gibi bir anlayışın yanlış olduğuna dikkat çeken ALTİD Başkanı Güner, şöyle konuştu: "Dışarıya çıkıp yemek yiyen, alış veriş yapan Ruslarda vardır. Doğru hizmet doğru fiyat politikası uygulamak önemli. Konaklama yapılamayacak kadar kötü otellerde ucuz diye misafir beklerseniz kimse gelmez, gelenler de ucuz olur. Önemli olan doğru ve kaliteli turizm."

Vizenin kaldırılmasıyla birlikte kış turizmi artacak diye bir tahmin yürütmenin doğru olmadığını belirten Güner, öncelikle bunun alt yapısının hazırlanması gerektiğini söyledi. ulaşım probleminin birinci derecede olumsuz etken olarak tanımlayan Güner, bunun için özellikle Gazipaşa havaalanının bir an önce açılması gerektiğini belirtti. Güner'e göre ulaşım problemi çözülürse turizmi 12 aya yaymak mümkün.

Alanya Alaiye Otelleri'nin sahibi turizmci Hasan Uysal, bir çok komşu ülkeyle birlikte Rusya'yla da vizenin kaldırılması turizm ve esnaf açısından doping etkisi yapacağını söyledi. Sadece turizm için değil ticari gelişmelere için de vizenin önemine vurgu yapan Uysal, "Rus turistlerden çok ciddi girdi sağlanıyor. Rusların tatile çıkanlarına baktığımızda esnaf açısından ciddi harcama yapıyorlar. Avrupalı turistte alış verişe doygunluk var. Rusların bu konuda ekonomiye pozitif etki yapacağını tahmin ediyorum." diye konuştu.