Petkim Yönetimi, İzto Üyeleriyle Buluştu

Petkim yönetimi, İzmir Ticaret Odası (İZTO) 86. Plastik Grubu Meslek Komitesi üyeleri ile bir araya gelerek, şirketin 2010 yılı üretim ve satış stratejileri hakkında bilgi verdi.

Petkim Yönetimi, İzto Üyeleriyle Buluştu
İZTO Meclis Salonu'nda gerçekleşen toplantının açılışında konuşan SOCAR & TURCAS Enerji CEO'su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, beş - altı yıl öncesinde hayal olarak görünen yatırım projelerini gerçekleştirme aşamasına geldiklerini belirtti. Petkim'in planladığı yatırımlara İzmir kamuoyunun ve kanaat önderlerinin verdiği desteğe teşekkür eden Yavuz, "Bu desteğiniz, yatırım konusundaki cesaretimizi artırıyor. Petkim, Azerbaycan'ın yurt dışındaki en büyük yatırımı olma özelliğini taşıyor. Ayrıca Bakü ve İzmir kardeş şehir. İki ülkenin kardeşliğinin ekonomik alandaki temsilcisi Petkim, Aliağa'yı dünya ölçeğinde bir üretim, enerji ve lojistik merkezi yapma konusunda iddialı.. Şirketin 21 yıl süren özelleştirme sürecinin, ülkemiz ve sanayimiz için nasıl bir kayıp olduğunu sizler, yani Petkim'den hammadde alan müşterilerimiz çok iyi biliyor. Şimdi kaybedilen zamanı telafi edeceğiz." dedi.
Petkim'in Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik entegrasyonu ile yapacağı yatırım demetinin "Türkiye'nin en büyük ve en çevreci yerlileştirme projesi" olduğunu vurgulayan Kenan Yavuz, şu görüşleri dile getirdi: "Rafinerimiz petrokimyaya odaklanacak. Petkim'in ithalata bağlı olduğu ürünleri ve ülkemizin ithal ettiği ürünleri yerlileştirecek. Bu projeyi yan sanayimiz ile destekleyecek bir strateji belirledik. Rafineri ile birlikte Petkim Limanı'nı büyüterek, 1 milyon TEU'nun üzerinde kuru yük, 20 milyon ton sıvı yük elleçleme kapasitesine çıkaracağız. Bunları yaparken içinde yaşadığımız çevreyi ve toplumu ikinci plana atmayan, onları asla maliyet unsuru olarak görmeyen bir bakış açımız var. Türkiye 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak istiyorsa, çevreye duyarlı teknolojilerle daha çok üretmek zorundadır. Ara malı üretmeden o hedefi yakalamamız mümkün değil."
Toplantıda konuşan Petkim Genel Müdürü Mehmet Hayati Öztürk de, şirketin yedek parça ihtiyacının yüzde 80'inin İzmirli firmalardan karşıladığına dikkat çekerek, dışa bağımlılığı azaltıcı çalışmalara büyük önem verdiklerini vurguladı. Petkim'in, naftada yüzde 100'e yakın dışa bağımlı olmasının, satış politikasında bazı zorluklara neden olduğunu açıklayan Öztürk, şirketin satış stratejisini şöyle özetledi: "Müşteri ve piyasa odaklı, müşteri ihtiyaçlarının tamamını karşılayan, rekabetçi bir fiyat politikası izleyen, satış işlemlerini kolaylaştıran, yeni finansal araçlar geliştiren, lojistik ve satış sonrası hizmetleri etkinleştiren, üretim gücünü müşterileriyle paylaşan, müşterisine sürekli teknik destek sağlayan bir yapımız var."
Toplantıda söz alan İzmir ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Petkim'in İzmir'in gururu bir şirket olduğunu belirterek, Aliağa kompleksinin dünya ölçeğinde tesis kurulmasına olanak verecek altyapıya sahip olduğuna dikkat çekti. Petkim'in yatırım yapmasına rağmen, Türk iç pazarının talep artış hızına yetişemediğini anımsatan Demirtaş, "Ancak İZTO Başkanı olarak beni asıl heyecanlandıran, şehrimizde 2015 yılına kadar 5 milyar dolarlık yatırıma imza atılacak olması. Şimdi kriz bitti ve Petkim krizi başarıyla yönetmesini bildi. 2009 yılını yüzde 91'lik kapasite kullanımı ve istihdam artışı ile kapattı. Bu başarıya imza atan Kenan Yavuz, Hayati Öztürk ve ekip arkadaşlarını tebrik ediyoruz" diye konuştu.