Laleli esnafı Rusya'yla vizelerin kalkmasını 'yeni bir açılım' olarak görüyor

Laleli Sanayi ve İş Adamları Derneği (Lasiad) Başkanı Orhan Altun, Rusya'yla turistik vizelerin kaldırılmasını değerlendirdi. Altun, "İmzalanan anlaşm

Laleli Sanayi ve İş Adamları Derneği (Lasiad) Başkanı Orhan Altun, Rusya'yla turistik vizelerin kaldırılmasını değerlendirdi. Altun, "İmzalanan anlaşmalar son dönemin en önemli açılımıdır." dedi.

Önceki gün Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından iki ülkeye giriş çıkışlarda turistik vizelerin kaldırılmasına yönelik imzalanan tarihi anlaşma sonrası gözler İstanbul Laleli'ye çevrildi. Rusya'dan ithal edilen ürünlerin satıldığı ve Rus müşterilerin ağırlıklı olduğu Laleli'de, esnaf imzalanan anlaşmadan oldukça memnun. Laleli Sanayi ve İş adamları Derneği Başkanı Orhan Altun, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların son dönemin en önemli açılımı olduğunu belirterek, "Türkiye Rusya ilişkilerine dün hakikaten bana göre son dönemin en önemli açılımlarından biri daha gerçekleştirildi." ifadesini kullandı.

Kendilerinin öteden beri Rusya'nın Türk ekonomisi ve Türkiye açısından çok önemli bir ülke olduğunu her fırsatta dile getirdiklerini aktaran Altun, şunları söyledi:

"Son yıllarda bu noktada, iki ülke arasındaki ilişkilerin bir noktada ilerlemiş olmaktan her şeyden evvel piyasam adına çok mutlu olduğumu söylemek istiyorum. Yapılan görüşmelerde çıkan sonuçlar, Türkiye Rusya ilişkilerine çiddi katkılar sağlayacaktır. En önemlisi psikolojik bariyeri aşmak açısından, diğer taraftan da pratik hayatımıza girmesi açısından. Ben yıllardır takip ederim, Ruslar gerçekten Türkiye'yi ziyaret etme de zaten ortada rakamlar. Ama Türklerin Rusya'yı ziyaret etme konusu gerçekten tartışılır bir noktada. Çok az sayılabilecek bir ziyaret gerçekleşiyor Türkiye'den Rusya'ya. Bence bu vizenin kalkmasının o taraftan çok büyük anlamı olacak. Bizim bir kere Türk halkı olarak madem ki Türkiye ve Rusya hem iki dost ülke hem artık ticari partner, stratejik ortak, madem böyle biz de halk olarak bunun altını doldurmamız lazım. Onun için de Rusları yakından tanımamız lazım."

Lasiad Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Erden de vizelerin kaldırılmasını, 'hükümetin yeni bir açılımı' olarak niteledi. Erden, "Bütün Türk milleti için hayırlı bir karar olduğunu düşünüyorum. Tabi yalnız Türk milleti için değil, karşılıklı iki ülke için alınmış çok güzel bir karar odu. Ticaret yapan arkadaşlarımıza inanılmaz bir kolaylık oldu." diye konuştu.

Laleli esnaflarından Gıyasettin Eyyüpkoca, vizelerin kaldırılmasının Türk vatandaşların daha özgür ve rahat bir ortamda Rusya'ya gideceğini belirterek, "Rusya'yla Türkiye Cumhuriyeti arasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde hiç olmadığı kadar en üst seviyede ilişkilerin çok iyi olduğunu görüyoruz. Vizelerin kaldırılması da bunun bir yansımasıdır. Aslında bu açıdan bakmak gerekiyor. Daha düne kadar sıkıntılarımızın olduğu, giriş çıkışlarda çok büyük problemler yaşadığımız bir ülkeyle bugün vizelerin kaldırılması noktasına gelmişsek bu Türkiye Cumhuriyeti'nin dışarıdaki güvenilirliğini bir göstergesidir." dedi.

Rusya'ya ayda bir gittiğini aktaran işadamı Muhammet Sancaklar ise vize almak için başvurulan uzun ve yorucu işlemlerin yapılan son anlaşmayla ortadan kalkmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi: "Kesinlikle bunu olumlu buluyoruz. Hem ülkemizin ticareti açısından, hem de ülkemizin imajı açısından. Burada vizelerin kalkması gelen Rus turistler açısından çok büyük önem taşımıyordu çünkü onlar gelip havaalanında vizelerini alıp ülkemize giriyorlardı. Biz konsolosluklardan vize alıp ülkelerine gidiyorduk. Buradaki gösterge bir iyi niyet göstergesidir."