Hasankeyf Kazı Başkanı Prof. Uluçam: Hasankeyf te ancak iki minare taşınır

Batman Üniversitesi Rektörü ve aynı zamanda Hasankeyf kazı başkanlığını yürüten Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Hasankeyf'te ancak iki eser taşınabileceğ

Batman Üniversitesi Rektörü ve aynı zamanda Hasankeyf kazı başkanlığını yürüten Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Hasankeyf'te ancak iki eser taşınabileceğini, onların da iki minare olduğunu ifade etti.

Hasankeyf kazı başkanlığını 7 yıldır yürüten Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, valilik ve üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirecek olan Batman'ın il oluşunun 20. yılı etkinlikleri kapsamında 'Hasankeyf Gerçeği' adlı konferans verdi.

Uluçam, Hasankeyf'te bugün için bir belirsizlik söz konusu olduğunu ifade ederek, gelecek endişesi ve yoksulluk içinde yaşayan Hasankeyf halkının, sahibi olduğu kültürel zenginliğin farkında olmadığını kaydetti. Prof. Uluçam, kültürel zenginliği koruma bilincinin oluşmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Ilısu Barajı'nın yapım aşamasına gelmesi ile Hasankeyf'in doğal yapısı ve kültürel donanımı değişik çevrelerce gündeme taşınarak, çok yönlü bir sahiplenme sürecine girilmiş, ancak sahipsizlikten kurtarılamamıştır. Barajın yapımı halinde, Ortaçağ dünyasının zengin ve mamur kenti, Artuklu Devleti'nin Başkenti olan Hasankeyf Aşağı Şehri'nin tamamı sular altında kalacaktır. Ancak bu kent 1966'dan sonra bugünkü Hasankeyf oluşturulurken birkaç yapı dışında zaten yok edilmiş durumdadır."