CHP, yarın 111 imza ile anayasa Mahkemesi'ne gidiyor

Cumhuriyet Halk Partisi Anayasa değişikliği paketini Anayasa Mahkemesi'ne götürmek için gerekli olan 111 imzayı bulduğu bildirildi. CHP'nin Anayasa Ma

Cumhuriyet Halk Partisi Anayasa değişikliği paketini Anayasa Mahkemesi'ne götürmek için gerekli olan 111 imzayı bulduğu bildirildi. CHP'nin Anayasa Mahkemesi'nin iptal başvurusuna imza atanlar arasında DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz da bulunuyor.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, TBMM'de gazetecilerin soruları üzerine, yarın yapacakları başvuru hakkında bilgi verdi. Okay, öncelikle yönteme ilişkin itirazlarının bulunduğunu ifade etti. Okay, değişikliğin AK Parti tasarısı olduğunu iddia etti. Okay, oylamalarda gizlilik kuralına uyulmadığını, ilk teklifte alınan imzaların bazılarının sonradan geri çekildiğini, bu teklifin göz ardı edildiğini, bunun içtüzük ihlali olduğunu ileri sürdü. Okay şunları söyledi:

"Meclis İçtüzüğü'nün 93. maddesinin 3. fıkrası ile Anayasanı'nın 175. maddesinin 1. fıkrası arasında bir aykırılık var. İçtüzük, ikinci turda o madde üzerinde değişiklik önergesi varsa görüşülür diyor. Anayasada ise iki kez görüşme yapılır diliyor. Ancak 2. turda 2 kez görüşme yapılmamıştır, sadece değişiklik önergeleriyle ilgili görüşme yapılmamıştır. Bu bağlamda ivedilik kuralı yerine gelmemiştir. Bir anayasa ihlali vardır. HSYK ve Anayasa Mahkemesi ile bunlara ilişkin bağlantılı maddeler, Anayasa'nın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez, 2. maddesinde yer alan demokratik hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu ifade edeceğiz. Kuvvetler ayrılığı ilkesi, yargı bağımsızlığı, yargıç teminatı ortadan kaldırılıyor. Kuvvetler ayrılığı, kuvvetler birliği haline dönüştürülüyor."

Okay, topladıkları imzaların 111'e ulaştığını, bunlar arasında DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz'ın da imzasının bulunduğunu bildirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın, MYK öncesi yaptığı açıklamalara da değinen Okay, "Yakışıksız, gayriciddi, bir grup başkanvekiline yakışmayan üslupta, incitici, kaba, yaralayıcı bir açıklaması var." ifadelerini kullandı.