Çetin Doğan: Özkök onları bana sordu

'Ergenekon davalarına zemin oluşturan darbe hazırlığı iddiaları dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök tarafından incelendi mi?' Hakkında tutuklama kararı olan Çetin Doğan 'Özkök onları bana sordu' dedi.

Balyoz soruşturması kapsamında hakkında ikinci kez tutuklama kararı çıkan eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan, eski Genelmurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün 2003 yılında kendisine darbe iddialarını sorduğunu açıkladı.

Balyoz soruşturması kapsamında ikinci kez tutuklanması istenen ve GATA’daki tedavisi devam eden eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’dan gelen bir mektup, bu sorunun cevabına ışık tutar nitelikte.

Doğan mektubunda, 2003 yılının Mayıs ayının son haftasında, dönemin Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Harp Akademileri’nde oynanan bir harp oyununa katıldığını belirtti.

Doğan, Genelkurmay Başkanı Özkök'ün tatbikatın ardından kendisiyle yalnız konuşmak istediğini belirterek şunları aktardı:

"Bana sorduğu ilk soruyu çok iyi anımsıyorum. Sorusu, ‘Birinci Ordu içinde bazı emekli orgenerallerin ve bazı sivillerin de bulunduğu bir grup tarafından ihtilal hazırlıkları yapıldığı yolunda bilgiler geldiği, ve bunun doğru olup olmadığı" şeklindeydi. Sorusunun benim için çok aykırı olması nedeniyle biraz nezaket sınırlarını da aşarak, kendisine çok net bir cevap verdim. Verdiğim cevabın sadece ilk cümlesini vermekle yetineceğim. ‘Ben daima meşru sınırlar içerisinde bulundum ve bulunmaya da devam edeceğim’"

ÖZKEK’E ELEŞTİRİ
Kaleme aldığı 5 sayfalık mektubu, avukatı Celal Ülgen aracılığıyla gönderen Doğan, "Darbe günlükleri ile ilgili ifade vermeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna "Ben kasaptaki ete soğan doğramam. Günü gelir konu olursa o zaman bakılır" yanıtını veren eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ü isim vermeden eleştirdi.

Doğan mektubunda, "Açıklayacağım konuları elbette benden daha iyi bilenler vardır. Türk ulusunu, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni derinden sarsan, yaralayan Balyoz davasının ulaştığı boyutta hala ‘adalete saygı bahanesine’ sığınarak ya da ‘kasaptaki ete soğan doğramama’ ilkesiyle susanlar, susmaya devam ettikçe iş başa düştü demektir. Umarım yaptığım açıklamalarda, verdiğim bilgilerde yanlışlık ve eksiklik bulanlar, hiç olmazsa bu konularda ‘devlet adamı’ olarak kendi doğrularını açıklarlar" dedi.

Çetin Doğan, Balyoz Eylem Planı ile ortaya konan deniz, hava ve jandarma komutanlıkları belgelerinin 1. Ordu’dan çıkmasının ordunun yapısına ters oluduğunu da iddia etti.