Jirinovski'ye 1 ay meclis kürsüsü yasağı isteniyor

Rusya aşırı sağ Liberal Demokrat Partisi Başkanı Vladimir Jirinovski, meclis etik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle bir aylığına parlamento kürsüs

  Rusya aşırı sağ Liberal Demokrat Partisi Başkanı Vladimir Jirinovski , meclis etik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle bir aylığına parlamento kürsüsünde konuşma hakkından yoksun bırakılacak . Geçtiğimiz hafta Rusya Başbakanı Vladimir Putin ' in parlamento alt kanadı Duma ' daki yıllık konuşmasının ardından kürsüye çıkan Jirinovski , Moskova Belediye Başkanı Juri Lujkov ' u " mafya ve yolsuzluk " suçlamasında bulunarak istifasını talep etmişti .

Rus milletvekillileri , Duma Başkan Yardımcılığı görevini de sürdüren Jirinovski ' yi kürsüde bir aylık konuşma hakkından yoksun bırakmak için kolları sıvadı . Jirinovski ' nin meclis kürsüsünü kullanarak Moskova Belediye Başkanı Lujkov ' u hedef alan konuşmasında ağır hakaret ve iddialar yaptığını belirten milletvekilleri Duma ' ya bağlı komisyonlara yazı göndererek konunun incelenmesini istedi .

Bunun üzerine vakayı inceleyen Duma , meclis etik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Jirinovski için bir ay mecliste konuşmama yasağın uygulanmasını istedi . Duma ' da yapılan oylamada toplam 450 milletvekilinden 302 ' si Jirinovski ' nin kullandığı kelimelerin etik kurallara aykırı olup olmadığının incelenmesi yönünde oy kullandı . Etik komisyonunda yapılacak incelemelerin ardından yasağın uygulanması bekleniyor . 2005 yılında da parlamentoda tekme tokat kavga ettiği gerekçesiyle Jirinovski ' ye bir ay konuşmama yasağı getirilmişti .

Putin ' in Duma ' daki yıllık konuşmasının ardından kürsüye çıkan Jirinovski , Belediye Başkanı Lujkov ' u " mafya ve yolsuzlukla " ve yurtdışındaki kendi adamlarına " para kaçırmakla " suçlamıştı . Bunun üzerine Putin , " Sayın Jirinovski bu konuda yanılıyor " diye tepki vermişti .

Moskova Belediye Başkanlığı ile yakınlığı bilinen Rus Tv Tsentr televizyonu , Pazar haberleri programında Jirinovski-Lujkov kavgasının perde arkasını anlattı . Programda , daha önce Jirinovski ' nin parti arazisi adına kendisi ve bazı yakın milletvekilleri için arsa ve ihale isteğine Lujkov ' un yeşil ışık yakmadığı iddia edildi . Bu gelişmelerin ardından resmi televizyon kanallarına çıkan Jirinovski , Lujkov ' u sert bir şekilde eleştirerek ağır ithamlarda bulunmuştu . Bunun üzerine Lujkov , Jirinovski ' yi mahkemeye vermişti .