Kastamonu Kalesi'ndeki Gizemli Tünele Mta Ekiplerinden İnceleme

Kastamonu Kalesi'nin iç kısmına giden bölümde bulunan tünelde Maden Teknik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nden bir uzman ekip incelemelerde bulundu.

MTA'dan gelen Jeomorfolog Cangül Acar, Hidrojeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Koray Törk, Jeoloji Mühendisi Fatih Savaş ve Harita Teknikeri İsmail Kahraman, Kastamonu Kalesinde çalışmalara başladı. 4 kişilik ekipten jeoloji mühendisleri kalenin içerisine girdi ve tünelin uzunluğunun 90 metre civarında olduğunu belirledi. İncelemeler sonunda kalenin içerisine giren ekipten biri kalenin dışına açılan bir bölümden kaleye çıktı. Lazermetre ile ölçüm yapan ekip, tünel içerisinin 55 derece eğimden, 3 metre genişlik
ve 4 metre de yükseklikten oluştuğunu belirledi.
Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan ve Müdür Yardımcısı Fahrettin Şenoğlu'nun da katıldığı incelemeler sonunda MTA'nın ekibi kalenin iç kısmı ile ilgili bir rapor hazırlayacak. Hazırlanan rapor doğrultusunda da kalenin iç kısmının turizme kazandırılması için Bakanlığa bir rapor sunulacak.
Kalenin içerisine giren ekip, 90 metrenin sonunda toprak ve taş yığını nedeniyle tünelin ucunun kapalı olduğunu, gerekli çalışmalar yapıldığında başka bir noktaya da ulaşabileceğini belirtti. Kalenin içerisine giren Hirdojeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Koray Törk, bundan sonraki detaylı çalışmaların arkeologlar tarafından yapılacağını, mağara içerisinde bazen 10 cm yüksekliğinde bazen 30 cm yüksekliğinde basamaklar olduğunu söyledi. Tünelin sonuna doğru odaya benzeyen bir yerin olduğunu da söyleyen Törk,
burasının önünün toprak yığını ile kapanmasından dolayı ilerisine gidemediklerini ama burasının da kazılarak incelenmesi gerektiğini söyledi.
Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan da, arkeologların konuyla ilgili inceleme yapacağını belirterek, bundan sonraki sürecin daha da hızlanacağını söyledi. Kastamonu Kalesi ve tünelin turizme kazandırılacağını ifade eden Kaplan, mağaranın içindeki dehlizin gerek sığınma amacıyla gerek erzak taşıma amacıyla kalede yaşayanların güvenlik açısından giriş ve çıkış olarak kullanıldığını tahmin ettiklerini söyledi.