Kayısı Ağaçlarına Don Vurdu: Zarar 100 Milyon Dolar

Baskil Belediye Başkanı İhsan Akmurat, geçtiğimiz günlerde ilçede meydana gelen don felaketinin ardından kayısı ağaçlarında ciddi oranda hasar meydana geldiğini söyledi.

Baskil Belediye Başkanı İhsan Akmurat, "Don felaketi Baskil'de 5 bin kayısı üreticisini adeta yaşayan ölü haline getirmiştir. Acilen krizi masası kurulması ve hasar tespit çalışması yapılması gerekiyor" dedi. Baskil merkez ve civar köylerde bulunan kayısı bahçelerindeki ağaçların yüzde 95'inin don felaketi sebebiyle donarak yandığını ifade eden Akmurak şunları söyledi: "Baskil'de şu anda çok ciddi bir sıkıntı var. Geçtiğimiz günlerde ilçede meydana gelen don felaketinin ardından merkez ve civar köylerde
bulunan kayısı ağaçlarının yüzde 95'i don sebebiyle yanmıştır. Don felaketinin ardından oluşturduğumuz heyetle birlikte birçok bölgede yaptığımız incelemelerde karşılaştığımız manzara bizi ziyadesiyle üzmüştür. Elazığ'da mart ayı içinde meydana gelen depremin ardından en büyük felaket Baskil'de yaşanan don felaketidir."
Kayısı ağaçları sigortasında çiçek döneminin sigorta kapsamına alınmadığı için zararın ticaret hacmi bazında 100 milyon dolar olduğunu belirten Akmurat sözlerine şöyle devam etti: "Bu konuda sürekli sıkıntı yaşanmaktadır. Kayısıda çiçek dönemi sigorta kapsamına alınmamış. Hasatta sıkıntı olunca zararın karşılanması için çiçek sonrası sigorta kapsamına alınmış. Hukuki boşluk var. Şu an itibariyle don felaketinin ardından Baskil'de yaklaşık 5 bin kayısı üreticisi adeta yaşayan ölü haline gelmiştir. Felaket
sebebiyle bu dönem ilçede kayısı bitmiştir diyebiliriz. Baskil'de yaş kayısı rekoltesi 75 bin ton. Bu kayısının islim haline gelmesiyle birlikte rakam net 20 bin ton oluyor."
Aynı felaketin Malatya'da da yaşandığını, don felaketi sebebiyle bir Malatya milletvekilinin gözyaşlarına hakim olamadığını belirten Akmurat, "Biz kimsenin ağlamasını istemiyoruz. Ancak Baskil'de de durum çok ciddi. En kısa sürede bir kriz masası oluşturulmalı. Bu yönde Elazığ Valiliği'ne dilekçe yazacağız. En kısa sürede hasar tespit çalışması yapılmalı. Çiftçilerin mağduriyeti gerçekten çok büyük" dedi.