İhracat Maratonunun Yıldızları Belli Oldu

Türkiye ihracatının maratonu 'İhracatın Yıldızları 2009 Ödülleri' sahiplerini buldu.

İhracat Maratonunun Yıldızları Belli Oldu
Dünya Gazetesi ve DHL Express işbirliği ile düzenlenen ve Akbank'ın ana sponsor olduğu yarışmada dört kategoride 18 ödül verildi. Türkiye ihracatının geliştirilmesi ve ihracatın ülke ekonomisindeki payının artırılması amacıyla gerçekleştirilen 'İhracatın Yıldızları' yarışmasının bu yıl altıncısı düzenlendi.

Sektörde yer alan firmaları ödüllendirerek teşvik etmeyi amaçlayan 'İhracatın Yıldızları 2009' yarışmasında bu yıl dört kategoride toplam 18 ödül sahiplerini buldu.Dünya Gazetesi ve DHL Express işbirliği ile Akbank'ın sponsorsorluğunda düzenlenen ve 41 firmanın başvurduğu İhracatın Yıldızları yarışmasında ilk etapta jüri tarafından 33 finalist belirlendi. Finalistler arasında ödül almaya hak kazanan 18 firma ise düzenlenen tören ile ödüllerini aldılar. Gecede konuşma yapan DHL Express Türkiye Bölge Direktörü Michel Akavi tüm dünyada etkileri hissedilen global krize rağmen yarışmaya gösterilen ilginin umut verici olduğunu belirterek "Zor da olsa ihracatçılarımız krizde ekonomiyi hareketlendirmek için ellerinden geleni yaptılar. Dağıttığımız bu ödüller, onların başarılarının meyveleridir. 2009 yılında ihracatçılarımız üstüne düşeni fazlasıyla yaptılar. Bizde DHL olarak üstümüze düşeni yapıyor ve kategorilerinde ilk üçe giren bütün firmalara ücretsiz gönderi hakkı tanıyoruz" dedi.

İhracatın Yıldızları Yarışması'nda, geleneksel ürünleri büyük miktarda ihraç eden firmalardan çok, Türkiye'den yeni ve farklı ürünlerin ihracatını yapanların ödüllendirildiğine dikkat çeken Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, "Alanında Türkiye'de tek olan bu yarışma bir anlamda, ihracatımızın gizli şampiyonlarını ortaya çıkarıyor. İhracatçılarımızın en çarpıcı başarı öykülerini gözler önüne seriyor. Bu yarışmada, peynir altı suyunu katma değerli bir ihracat ürününe dönüştürenler, laboratuar fareleri için koşu bandı, tabutlar için soğutucu üretip en uzak pazarlara satma becerisini gösterenler ödüllendiriliyor. Türkiye ihracatının gelişmesi, ekonomimiz içindeki payının artması için zenginleşmesi ve çeşitlenmesi gerekiyor. İhracatın Yıldızları yarışması ile bunu teşvik etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Akbank KOBİ Bankacılığı'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli ise ülke ekonomisinin gelişiminde ve sürdürülebilir büyümede ihracatın çok önemli bir rolü olduğuna inandıklarını belirterek; "Uluslararası rekabetin ileri düzeyde yaşandığı günümüzde ihracatla sağlanan döviz girdisinin ülke ekonomisine katkısının farkındayız. İhracatın geliştirilip, sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasında ise hepimize görevler düşmektedir. Bu nedenle, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da, "İhracatın Yıldızları 2009"

organizasyonuna destek vermekten büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Akbank olarak "İhracatın Yıldızları 2009" kapsamında ödül kazanan firmaların ihracat işlemlerinden 1 yıl boyunca ücret almayacağız" dedi.
Türkiye ekonomisinde ihracat payının artırılmasına öncülük eden HİDROMEK "Yılın İhracatçısı" ödülünü aldığı "İhracatın Yıldızları 2009" yarışmasının diğer kategorilerde kazananları ise şöyle sıralanıyor:
Türkiye'den ilk kez ihraç edilen ya da katma değeri oldukça yüksek veya geleneksel ürün - pazar konseptinin dışında ürün ihracatı gerçekleştiren firmaların değerlendirmeye alındığı 'Kreatif Ürün'

1. BMR TARIM
2. MES ALÜMİNYUM
3. SİSER GRUP
Miktar ya da nominal ihracat geliri düzeyine bakılmaksızın, en fazla sayıda ülkeye ihracat gerçekleştiren ya da herhangi bir ürünün ilk kez ihracatını gerçekleştiren firmaların değerlendirmeye alındığı 'Yeni Pazar - Pazar Çeşitliliği'
1. NÜVE SANAYİ MALZEMELERİ
2. KALE KİLİT
3. SAGUN GROUP
Tanıtım, pazarlama ve sipariş işlemini internet / e-ticaret platformları üzerinden yapmış olan firmaların değerlendirmeye alındığı 'e-İhracat'
1. İSKENDER SMOKİN
2. SİHİRLİELMALAR.COM
3. MTC METAL
Ayrıca 'İhracatın Yıldızları Özel Ödülleri' kategorisinde Yabancı Ortaklı İhracat ödülünü RB GROUP, Kararlı Ar-Ge ödülünü ABDİ İBRAHİM, Kültür Ürünü İhracatcısı ödülünü AKABE AKSESUAR MOBİLYA, Öncü Sanayi Ürünü İhracatcısı ödülü ATLI ZİNCİR ve İnovasyon ödülünü LAMGLASS aldı.
İhracat Performans Ödülü'nde ise ilk üç şöyle sıralandı:
1. TRAKYA TEKSTİL VE GİYİM SANAYİCİLERİ DIŞ TİC. A.Ş
2. AK-PA TEKSTİL İHRACAT PAZARLAMA A.Ş.
3. YEŞİM SATIŞ MAĞAZALARI VE TEKSTİL FABRİKALARI A.Ş.
(YC-YC-E)