Bakkal Esnafı Market Yasasının Çıkmasını Bekliyor

Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Nihat Alpat Öztürk, bakkal esnafının market yasasının çıkmasını beklediğini söyledi.

Bakkal Esnafı Market Yasasının Çıkmasını Bekliyor
Öztürk, yaptığı açıklamada perakende sektöründe tam bir kurulszılık hakim olduğunu ifade ederek, "Kural tanımayan büyük sermaye maalesef küçüklere yaşam şansı vermiyor. Bu duruma son vermesi beklenen marketler yasası, defalarca gündeme gelmesine rağmen, tasarı her seferinde geri çekiliyor. Nihayet adı geçen tasarı şuanda komisyonlarda görüşülmeye başlandı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu yasa üzerinde ısrarla çalışmalarını sürdürüyor" dedi.
Bakkaların yeniden tütecinin gözdesi olmaya başladığını ifade eden Öztürk, "Ekonomik krizlerin devam etmesinden dolayı kredi kartlarının limitleri dolunca bakkal amcanın veresiye defeterine yazılmaya başlanıyor. Hatta küçük miktarda olsa bile ödünç para alınıyor. Çünkü bakkal halden yoldan anlar. Zor durumdaki insanlara para olmasada komşusuna kucak açarak dayanabildiği kadar dayanır. Ama büyük marketlerin borç defteri yoktur. Onlar nakit çalışır yada kredi kartlarından sattığı ürünlerin parasını alır. Yoktan yokluktan anlamazlar" diye konuştu.
Marketler karşısında günden güne eriyen bakkal esnafına devletin destek vermesi gerektiğini belirten Öztürk, "Çok geniş imkan ve indirimlerle marketlere sağlanan avantajlar nedeniyle esnafımızın adı pahacı damgasına maruz bırakılıyor. Oysa devlet tarafından yapılacak olan destekler ile esnafımız birlik olup, daha güçlü alım sahası oluşturulursa bakkallarda maketler seviyesinde satış yapabilir. Bakkalara ucuz kaynak aktarılsın kullanıp geri ödesinler. Ucuz mal temini rekabet gücünü antıracak ve raf fiyatlarını düşürecektir. Böylelikle bakkal esnafı yaşamını sürdürücektir" dedi.