Adana'da Açılan İşyerleri Artıyor, Kapananlar Azalıyor

Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş, son 12 aylık dönemde açılan işyeri sayısında yüzde 13'lük artış gerçekleştiğini söyledi.

Baş, ekonomik göstergelerin, Türkiye ve Adana ekonomisinin geleceğine ilişkin umutlarının devam ettiğini belirterek, "Odamız tarafından hazırlanan, açılan kapanan işyeri istatistiklerine göre, Adana'da Eylül ayı itibarıyla son 12 aylık dönemde açılan işyeri sayısında yüzde 13'lük artış gerçekleşmiş olmasının, kent ekonomisindeki canlılığın yeniden kazanıldığına ilişkin en somut veri olarak değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.
2009 Eylül ile 2010 Eylül ayı arasındaki bir yıllık sürede Adana'da toplam 2 bin 360 firmanın açıldığını, bin 219 firmanın kapandığını kaydeden ATO Başkanı Şaban Baş, "Bundan bir önceki, yani 2008 Eylül ile 2009 Eylül döneminde ise 2 bin 88 firma açılırken, bin 73 firma ise kepeklerini kapatmak durumuyla karşı karşıya kalmıştır. Bu rakamlar, krizden çıkışın yollarını arayan Adana'nın artık düzlüğe çıktığını net olarak göstermektedir. İki dönemi kapsayan kıyaslamalarda, açılan işyeri sayısının artmasına rağmen, kapanan işyeri sayısının azalması, açılan-kapanan firmalarda açılanlar lehine olumlu yönde artış olduğuna işaret etmektedir" dedi.
Bir diğer olumlu işaretin de protesto edilen senet sayılarındaki azılışta gizli olduğunu ifade eden Baş, "Yine Odamız verilerine göre, 2010 Ağustos ayında protesto edilen senet sayısında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 51 azalma olmuştur. Geçen yılın 8 aylık döneminde 17 bin 316 adet protesto edilirken, bu sayı 2010'da 10 bin 933'e gerilemiştir. Öte yandan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki elektrik, doğalgaz ve su tüketim oranındaki artış, arsa satışları ve yükselen yeni fabrika bacaları de küresel krizi atlattığımızın en belirgin işaretlerini vermektedir. AOSB'nde elektrik tüketiminde geçen yılın ilk 10 ayında 346 milyon kilovatsaat (kWh) olan elektrik tüketimi bu yıl 476 milyon kWh'ye ulaşmıştır. Bu rakamlar 2010'da bir önceki yıla oranla yüzde 38'lik artışı ifade etmektedir. Aynı dönemlerde doğalgazda yüzde 29, su tüketiminde ise yüzde 32 artış yaşandığı bizzat Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanımız Sayın Bekir Sütçü tarafından ifade edilmektedir. Sütçü'nün açıklamalarına göre, Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgemizde elektrik, doğalgaz ve su tüketim oranındaki artışın yanı sıra, arsa satışları ve birbiri ardına tüten yeni fabrika bacaları da küresel krizin izlerinin silindiğini belgelemektedir. Bölgede 424 parselden satışa sunulabilecek ancak 6 parsel kalmıştır. AHSOSB'de içerisinde bulunduğumuz 2010 yılında 450 milyon dolarlık yatırım gerçekleşirken, bu rakamın 2011 yılındaki yatırımlarla 700 milyon doları aşacağı tahmin edilmektedir" diye konuştu.
Baş, 2004 yılından bu yana onlarca ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen fuarların ve bugüne kadar iki kez düzenlenen Adana Uluslararası Ekonomik İşbirliği Forumları'nın katkılarını da vurgulayarak şöyle konuştu:
"Ayrıca Adana'da yakın zamana kadar sergilenen dağınık görüntünün Sayın Valimiz İlhan Atış'ın kişisel gayretleri sonucu ortak akılda buluşularak işbirliğine dönüşmesinin de bu yöndeki gelişmelerin lokomotifi olduğuna inanıyorum Sayın Valimize Adana'ya katkıları için ayrıca şükranlarımı sunmak istiyorum. Bu yöndeki olumlu gelişmelerin, Hükümet tarafından hazırlanarak geçtiğimiz haftalarda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanan ve halen TBMM gündeminde bulunan kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte önemli bir ivme daha kazanarak, Adana ekonomisinin geleceğini olumlu yönde yeniden şekillendireceğine inanıyorum."