Erdoğan: 'Lübnan'da Kalıcı Barışa Katkı Sağlamaya Çalışacağız' Ankara

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Lübnan ziyareti sırasında bu ülkede kalıcı barış ve istikrar tesisiyle yeniden yapılanma ve ekonomik kalkınma çabalarına bugüne kadar sağladıkları katkıları gözden geçireceklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Lübnan ziyareti sırasında bu ülkede kalıcı barış ve istikrar tesisiyle yeniden yapılanma ve ekonomik kalkınma çabalarına bugüne kadar sağladıkları katkıları gözden geçireceklerini söyledi.
Başbakan Erdoğan, Lübnan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.
Erdoğan, Lübnan ziyaretinde, Devlet Bakanları Zafer Çağlayan, Faruk Çelik, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın kendisine eşlik edeceğini belirtti.
Ziyareti sırasında, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Milli Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakan Saad Hariri ile gerek ikili gerekse heyetlerarası görüşmeler yapacağını belirterek, şunları söyledi:
'Tabi ağırlıklı olarak Sayın Hariri ile çok etraflı olarak, gerek Lübnan-Türkiye ikili ilişkileri gerek bölgesel gerek uluslararası konularda görüşmeler yapacağız. Bu süre zarfında da Arap Bankalar Birliği'nin Beyrut'daki yıllık konferansına katılacağım. Bu konferans kapsamında birlik tarafından şahsıma tevdi edilecek ödülü alacağım. 
Ziyaretimde Lübnan'ın yeniden imarına yönelik katkılarımız çerçevesinde Sayda'da Türkiye'nin katkılarıyla inşa ettiğimiz bir travma ve rehabilitasyon merkezinin açılışını da yapacağız. Bilahare UNIFIL bünyesinde görev yapan birliğimizi ziyaret edeceğiz. Ayrıca Akkar'da, Aydamun'da ve Kavaşra köylerinde yaşayan soydaşlarımızla bir araya geleceğiz. Bir diğer tarafta Aydamun köyünde yaptırdığımız okulun açılışını yapacağız. Biz, bu okulun yanında onlarca okulu Lübnan'da yaptık bitirdik ve onlar Lübnan'daki öğrencilerin hizmetinde.'
'Temaslarımda Lübnan'da kalıcı barış ve istikrar tesisiyle Lübnan'ın yeniden yapılanma ve ekonomik kalkınma çabalarına bugüne kadar sağladığımız katkıları gözden geçireceğiz' diyen Başbakan Erdoğan, bu çerçevede ilave olarak neler yapılabileceğinin de ele alınacağını bildirdi. Erdoğan, şöyle konuştu:
'Bildiğiniz gibi Türkiye ile Lübnan arasındaki ilişkileri halklarımız yararına ve ortak çıkarlarımız temelinde her alanda geliştirmeye gayret sarf ediyoruz. Bu konuda en üst düzeyde karşılıklı siyasi irade artık oluşmuştur, mevcuttur. Bu irademizin somut bir yansıması olarak iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi tesis etmeyi kararlaştırdık. Ziyaretim sırasında söz konusu konseyin oluşturulmasına ilişkin Ortak Siyasi Bildirgeyi Başbakan Hariri ile birlikte imzalayacağız. 
Türkiye ile Lübnan Arasında Serbest Ticaret Alanı Tesis Eden Ortaklık Anlaşması da ziyaretim vesilesiyle imzalanacaktır. İmzalanacak olan her iki belge de Türkiye ile Lübnan arasında dostluk ve kardeşliğe dayalı ilişkileri kuşkusuz çok daha üst düzeylere taşıyacak. Böylelikle Türkiye, Lübnan, Suriye ve Ürdün arasında oluşturulan Yüksek Düzeyli Dörtlü İşbirliği Konseyi ve Serbest Ticaret Alanı Mekanizması'nın altyapısı da tamamlanmış olacaktır. 
Lübnan'a yapacağım bu ziyaretin ikili ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi ve bölgesel barış ve istikrar çabalarımız bakımından yararlı sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum.'

24.11.2010 11:19:48